IslamBosna.ba- Udruženje vjeroučitelja Danske želi da karikature poslanika Muhammeda, s.a.v.s., budu sastavni dio nastavnog materijala ‘bolje prije no kasnije’, prenosi internet stranica DR Nyheder. Njihovo proučavanje će pomoći da se istraži odnos između vjerskih, društvenih i političkih problema, prema predsjedniku Udruženja, John Rydahlu.

„’Muhammed kriza’ je očigledno problem u vjerskom obrazovanju, i zapanjuje me da još uvijek nema udžbenik sa crtežima“, kazao je on.

Trenutno nije obavezno učiti djecu o karikaturama, ali veliki broj škola je izabrao da pokrije tu temu tokom nastave historije i društvenih nauka, navode iz danskog ministarstva obrazovanja.

Ovaj prijedlog naišao je na podršku danskih političara, a desničarska Danska narodna stranka poziva da karikature budu obavezni dio nastavnog materijala na časovima vjeronauke. Konzervativci i socijaldemokrate lijevog centra kažu da ne žele da budu obavezne, jer nastavnici moraju imati slobodu da odluče o materijalu kojeg će predavati. Ali glasnogovornica Konzervativaca kaže da bi bilo ‘sasvim prirodno’ da škole koriste slike.

Karikature poslanika Muhammeda, s.a.v.s., prvi put su objavljene 2005. u danskim novinama Jyllands-Posten i izazvale su nasilne proteste u pojedinim muslimanskim zemljama. U februaru, oružani napadač otvorio je vatru na tokom rasprave o slobodi izražavanja u Kopenhagenu kada je jedna osoba izgubila život, a tri policajca su povrijeđena. Skup je organizovao Lars Vilks, poznati karikaturista, koji se već nekoliko puta suočavao sa tužbama zbog karikatura poslanika Muhameda, s.a.v.s.. A od 2007. godine je sa stalnom policijskom zaštitom.

 IslamBosna.ba