IslamBosna.ba- Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavio je u nedjelju da neće zabraniti egipatski znak Rabia koji je usvojen kao simbol otpora i protivljenja vojnom udaru od avgusta 2013., kada je svrgnut prvi demokratski izabran predsjednik Egipta, prenose jordanski list Assabeel.

Novine citiraju glasnogovornika austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova Karl Heinz Grondboka da je rekao: „Austrijski zakon ne zabranjuje ovaj znak i ne smatra ga zločinom“.

Ministarstvo je objavilo navedeni stav nakon što je grupa Egipćana koji žive u Austriji, inače protivnika Muslimanske braće, pokrenula Facebook kampanju pozivajući vladu da zabrani znak, navodeći da on predstavlja ‘terorizam’ sličan simbolima Islamske države.

Zagovaraoci zabrane znaka navode odluku aktuelne egipatske vlade po kojoj su Muslimanska braća proglašena terorističkom organizacijom. Slijedom događaja veliki broj austrijskih medija objavio je fotografiju znaka Rabia pod logom Islamske države, tvrdeći da bi Vlada trebala poduzeti mjere zabrane oba znaka.

Assabeel ističe da mjere austrijske vlade ne uključuju zabranu znaka kao što također ne svrstavaju Muslimansku braću u terorističke organizacije.

Postavljajući znak Rabia na svoj automobil, šef Vijeća za saradnju egipatske zajednice u Austriji, Ibrahim el-Sajjid je kazao: „Rabia nije politički niti partizanski znak koji pripada određenoj grupi, on je simbol postojanosti, žrtve i otpora vojnom udaru.

IslamBosna.ba