U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je organiziran prijem za bosanskohercegovačkog reprezentativca u judou Amela Mekića, koji je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Istanbulu. 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić zahvalio se Mekiću i njegovom treneru Branislavu Crnogorcu na onome što su učinili za građane BiH, koji, kako je kazao, rijetko imaju priliku da se raduju lijepim vijestima.

Ministar kulture i sporta Federacije BiH Selmir Kaplan kazao je da je Vlada Federacije BiH usvojila zaključak o novčanom nagrađivanju Amela Mekića i Stručnog štaba, na čelu sa Branislavom Crnogorcem.

Tako je 10.000 KM dodijeljeno Mekiću za osvajanje zlatne medalje u judou, a 5.000 KM dodijeljeno je Stručnom štabu.

Također, Vlada je usvojila zaključak da Ministarstvo kuture i sporta u roku od mjesec dana izradi prijedlog pravilnika kojim bi se regulisalo nagrađivanje vrhunskih rezultata u vrhunskom sportu.

Mekić se zahvalio na pozivu za prijem, te istaknuo da mu je drago da vidi pozitivnu atmosferu koja može doprinijeti tome da sport i sportski radnici napokon dobiju sistem u kojem će sportaši i treneri imati riješena životna pitanja, kako bi onda kompletnu svoju energiju mogli usmjeriti na ostvarivanje sportskih rezultata.

Crnogorac je kazao da očekuje da će Amel Mekić i Larisa Cerić na Olimpijskim igrama 2012 u Londonu imati dobar nastup i da će dostojanstveno predstaviti BiH na toj najvećoj sportskoj smotri.

(onasa)

Leave a Reply

*

captcha *