Možda niste znali: Sunce koje sija vlasništvo je Vlade Tuzlanskog kantona. Onaj ko želi proizvoditi sunčevu energiju, mora imati koncesiju, koju izdaje samo Vlada Tuzlanskog kantona. Ministar energetike TK-a Željko Knežiček tvrdi da je to praksa u regiji. Pojašnjava i zašto: “Zato što povlašteni proizvođač iz fotonaponskih ćelija ima koeficijent koji je značajan u odnosu na proizvedenu električnu energiju iz drugih obnovljivih izvora, naprimjer vode.”, javlja Federalna TV.

Da u Vladi ne govore istinu, znaju i svi stručnjaci. „U Hrvatskoj takvo nešto ne postoji. Sam pojam ‘koncesija na Sunce’ tjera nas da zamislimo da se tako može sve naplaćivati. Možda sutra dobijemo i koncesiju na zrak. Takvo nešto ne postoji u Evropi“, izričit je Ismet Salihović, voditelj Centra za obnovljive energije u CRP Tuzla.

A sunčeve zrake imaju i svoju cijenu. Tako će proizvođač električne energije biti dužan dostaviti mjesečni izvještaj o proizvedenoj količini, pojašnjava ministar Knežiček. Onda će se na osnovu toga obračunati koncesija, koja će iznositi 1,5 posto u odnosu na fakturu prema FERK-u.

Međutim, Salihović ističe da se ne može naplaćivati nešto što nije u vašem vlasništvu. “To je apsurd, ko je vlasnik Sunca, da li će se na Zemlji javiti neko da je njegov vlasnik. To sve djeluje destimulativno“, kaže Salihović

Možda će se jednog dana Vlada Tuzlanskog kantona s premijerom Seadom Čauševićem sjetiti da putem Agencije za privatizaciju proda Sunce. Oni koji ga uspiju kupiti, možda će i profitirati, poput te Vlade, koja se prva u Evropi sjetila da naplaćuje taksu na sunčevu energiju.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *