„Aktuelna Vlast je RS i građane uvukla u dugove preko nosa, i za narednih deset godina, prema potvrdama Vlade, samo na ime glavnice morat ćemo vratiti 4, 5 milijardi KM“, izjavio je na zasjedanju Narodne skupštine RS-a Čavić.

Istakao je da je u proteklih šest godina ova vlast RS zadužila šest puta više nego što su to uradile sve vlade od 1999. do 2006. godine. Iz tih razloga, u narednih deset godina, pojasnio je Čavić, neće doći do smanjenja godišnje rate kredita .

Govoreći o budžetu i ekonomskoj politici RS-a za 2013. godinu, Čavić je kazao da su oni „izraz očaja očajne vlasti, koja će teret ekonomske krize svaliti preko radnika i seljaka“. Naglasio je da će RS u toku iduće godine na ime dospjelih kamata i kredita platiti ukupno 508 miliona KM, što iznosi 33, 8 posto budžeta za 2013. godinu.

U Narodnoj skupštini danas je počela rasprava o ekonomskoj politici i budžetu RS-a za narednu godinu, koji se trebaju usvojiti po hitnom postupku. Planirani budžetski okvir iznosi 1, 945 milijardi KM. Kako bi ispunila obaveze iz pisma namjere prema MMF-u , kao uvjet za nastavak realizacije stad by aranžmana, Vlada RS obavezala se na kresanje budžetske potrošnje u iznosu od 114 miliona KM, što uključuje i smanjenje plata za 40 hiljada budžetskih korisnika za 10 posto.

 

(vijestiba)

Leave a Reply

*

captcha *