IslamBosna.ba– Šef Hamasovog Politbiroa, Halid Miš’al je kazao da su odnosi njegovog pokreta zategnuti sa Iranom zbog podrške palestinske grupe sirijskoj revoluciji.
Iran je smanjio svoju podršku palestinskom pokretu, kazao je Miš’al u ekskluzivnom intervjuu za France 24. “Iran nije više glavni finansijer Hamasa, dobijamo pomoć od različitih izvora i to je naša politika”.
Hamas je imao jake veze sa šiitskim Iranom duži niz godina, ali podrška palestinskog pokreta sirijskoj revoluciji protiv Assadovog režima, kojeg podržava Iran, je dovela do zategnutih odnosa.
Miš’al je odbio da komentariše nedavnu rezoluciju Arapske lige o proglašenju libanske šiitske grupe Hizbullah ‘terorističkom organizacijom’.
Proteklog petka Arapska liga je označila Hizbullah terorističkom organizacijom u rezoluciji koja je došla nedugo nakon što su zemlje Zaljeva proglasile pokret terorističkom grupom.
Vođa Hamasa kaže da njegova grupa nastoji da uspostavi dobre odnose sa svim arapskim i islamskim zemljama.
“Mi želimo dobre odnose koji bi poslužili našem cilju”, kazao je on.

Na pitanje da li se Hamas razlikuje od Islamske države, vođa Hamasa je odgovorio da se svakako razlikuju te da Izrael pokušava da prevari međunarodnu zajednicu poistovjećivanjem Hamasa sa Islamskom državom. “Postoji velika razlika između terorizma koji ubija narod po cijelom svijetu, na Istoku i Zapadu, bez validnog razloga i bez pravog političkog razloga. A palestinsko pitanje… Palestina je okupirana decenijama, Palestinci se brane… to je naš nacionalni uzrok … borba protiv izraelske okupacije. Hamas vjeruje u usmjereni islam i mi se borimo protiv izraelske okupacije. Otvoreni smo prema Arapima, muslimanima, kršćanima, prema cijelom svijetu. Mi se borimo protiv Izraela jer su okupirali našu zemlju a ne zbog njihove vjere”, kazao je Miš’al.
Miš’al kaže da njegova grupa i druge palestinske frakcije nisu tražile rat sa Izraelom.
“Hamas i Palestinci uopće ne žele rat. Mi patimo od okupacije i kolonizacije. Izrael periodično prijeti Gazzi ratom. Izrael izgladnjuje Palestince i ubija stanovništvo Zapadne obale okupacijom, naseljima i judaizacijom Jerusalema kao i prijetnjom da protjera Palestince sa teritorija iz 1948. godine. S vremena na vrijeme, tenzije rastu u Gazi i na granicama sa Gazzom, ali mi želimo da izbjegnemo rat. Uprkos tome, mi smo narod koji traži nezavisnost i želi da se riješi kolonizacije. Gazza pokušava da okonča nepravednu opsadu”.

Intifada

Na pitanje o sukobima na Zapadnoj obali i Jerusalemu, Miš’al je kazao: “To je svakako intifada i palestinski narod, nakon što je vidio da su svi putevi ka miru blokirani, i zbog pojačane okupacije i neprijateljstva Izraela, i nakon što je opljačkana njihova zemlja i na hiljade Palestinaca zatvoreno, ima osjećaj da je svijet prestao da se interesuje za njihovo pitanje”.

On je napomenuo da je iskra intifade ‘uzrokovana inicijativom Netanyahua koji je želio da podijeli kompleks Mesdžidu-l-Akse nakon što je nekoliko puta oskrnavljenja. Rizik od podjele je bila iskra koja je uzrokovala požar”.
Palestinski zvaničnik je naglasio da Hamas, palestinske snage i Palestinci se brane, kazavši da je to ‘otpor. “Mi branimo našu djecu, naše žene, našu zemlju, što je nama sveto. Mi smo žrtve izraelske agresije, bilo da se radi o vojsci ili doseljenicima. Na Zapadnoj obali i Jerusalemu ima 600.000 doseljenika”, dodajući, “Mi se branimo, mi nismo agresori”.

“Šta može palestinski narod uraditi, šta mogu uraditi ukoliko se nastavi okupacija i ukoliko se kolonizacija proširi i nastavi, i ukoliko se izraelska agresija nastavi od strane vojnika i doseljenika i ukoliko svijet ne bude više mogao da prisili Izrael da se povuče sa palestinske zemlje? Šta mogu uraditi ako međunarodna zajednica nije u stanju da pomogne našem narodu? Nema drugog rješenja nego da se bore protiv ove okupacije kako bi je okončali i da se stane na kraj izraelskoj agresiji. Svi ljudi na svijetu su iskoristili svoje pravo na otpor”.

Dvije mogućnosti
Miš’al je naglasio svjetskim liderima da postoje ‘dvije mogućnosti prema palestinskom narodu- ili da nam međunarodna zajednica pomogne da izvršimo pritisak na izraelske vlasti da promijene stvari, Izrael je odgovoran za neuspjeh mirovnih pregovora, ili morate pomoći palestinskom narodu u njihovoj borbi za nezavisnost. A odgovornost je na Izraelcima”.

Sigurnosna saradnja služi okupaciji
Hamasov zvaničnik je dodao: “Saradnja na polju sigurnosti sa Izraelom nije u nacionalnom interesu Palestine, ona je negativna, i to je besplatna usluga izraelskim vlastima”.
On je napomenuo da je Centralno vijeće PLO-a odlučio da okonča ovu saradnju i on kaže da PA mora primijeniti ovu odluku. “To nije u interesu Palestinaca niti je u interesu PLO-a jer podstiče Izrael da nastavi sa okupacijom”.
Vođa Hamasa je također otkrio da će se uskoro održati sastanak sa Fetahom kako bi došli do pomirenja, nadajući se da će sastanak prevazići očekivanja.
“Uskoro će biti održan sastanak na kojem će se sumirati rezultati prethodnih razgovora, što će dovesti do sastanka na visokom nivou između vođa Hamasa i Fetaha sa drugim grupama, kako bi se dogovorili o mehanizmima za provedbu sporazuma”.

Što se tiče toga da li će biti sastanka sa predsjednikom PA, Miš’al je kazao: “Trenutno su ovo preliminarni sastanci i nadamo se da će oni dovesti do sastanka između mene i gospodina Ebu Mazena, i drugih vođa svih grupa kako bismo ove sporazume doveli u oblik smjernica za pomirenje po svim pitanjima… teško je predvidjeti datume, ali mi ulažemo znatan napor”.

Egipatske optužbe
Miš’al je ponovio negiranje optužbi egipatskog ministra unutrašnjih poslova da je Hamas umiješan u atentat egipatskog glavnog tužioca Hišama Bereketa. On je kazao: “Hamas je nevin po svim ovim optužbama, mi se nikada nismo intervenirali u Egiptu ni u prošlosti, ni danas, niti ćemo u budućnosti. To je razlog zbog čega smo željeli da se susretnemo direktno sa egipatskim vođama kako bismo izbjegli ove optužbe od medija ili egipatskih vođa”.

IslamBosna.ba