IslamBosna.ba-  Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) osudila je medijske kanale u vlasništvu Saudijske Arabije, el-Arabija i el-Arabija el-Hadas, nakon što su objavili izmišljene vijesti o osnivaču IUMS-a, šejhu dr. Jusufu el-Karadaviju.

Ovi medijski kanali su objavili fotografiju šejha el-Karadavija između dvojice muškaraca tvrdeći da je jedan od njih bombaš samoubica iz Šri Lanke, Zahran Hašim. Oni su naveli da se šejh el-Karadavi susreo sa Hašimom u svome uredu.

U saopćenju, Unija je negirala da je bilo koji od muškaraca na fotografiji Hašim i opisali su njihovo izvješće kao ‘medijski zločin’.

U saopćenju Unija navodi da je fotografija napravljena 2016. godine, objašnjavajući da su osobe koje se nalaze pored šejha el-Karadavija su dr. Selman el-Husejini en-Nedvi, poznati indijski učenjak i profesor islamskih nauka, i dr. Adel el-Harazi, istraživač u oblasti sunneta.

Unija dodaje da ova dva kanala su proturila lažne vijesti u očajničkom pokušaju da optuže i stave pod sumnju istaknutu alimsku ličnost, iako znaju da je šejh el-Karadavi proveo svoj život braneći umjerenost i odbacujući ekstremizam i subverzivne ideje.”Hazari je učenjak na polju hadisa i umjerenih misli je što je daleko od ekstremnog”, dodaju oni.

Oni su dalje dodali da objavljivanje ovakvih lažni vijesti pokazuje nepouzdanost ovih medija kojima nedostaje minimum etike novinarske profesije te da izazivaju sukobe.

Saudijski mediji već dugo napadaju šejha el-Karadavija situiranom u Dohi pokušavajući da ga predstave kao ekstremistu.

Saudijska Arabija i njezini saveznici su prekinuli sve odnose sa Katarom optužujući zvaničnu Dohu da podržava ‘terorističke’pokrete. Doha je u više navrata negirala optužbe.

Saudijski blok zemalja je stavio šejha el-Karadavija na ‘terorističku listu’, a Svjetska muslimanska liga izbacila alima iz organizacije.

Egipatske vlasti su u odsustvu osudile alima na doživotni zatvor, a njegova kćerka se već godinu dana nalazi u samici u Egiptu bez podizanja optužnice.

Šejh el-Karadavi, koji negira optužbe protiv njega, se smatra duhovnim vođom Muslimanske braće, koja se nalaze na crnoj listi u Egiptu i brojnim zemljama Zaljeva.

IslamBosna.ba