S takvim informacijama raspolaže i Miodrag Pavlović iz Centra za socijalni rad u beogradskoj Čukarici, koji je i pokrenuo akciju traženja Senidinih roditelja. Zahvaljujući njemu i još nekolicini ljudi, prije svih socijalnom radniku iz Šekovića Matiji Vlačiću, nakon dvije godine potraga je dala rezultate.

– Prema onome što sam ja, tragajući za Senidinom porodicom, saznao, vojnik, čije ime nikada niko nije spomenuo, djevojčicu je uzeo sa zgarišta kuće i odnio u Šekoviće kod žene koja se zvala Petra. Nakon toga, dijete je dato Centru za socijalni rad u Vlasenici. Oni su ga dali Zdravki Elez na starateljstvo. Nakon teksta u “Politici”, Jankovići su otišli u Vlasenicu i od Centra dobili starateljstvo nad djevojčicom – pojašnjava Pavlović.

Sve do 1. maja 2008., kaže, niko nije znao identitet djevojčice osim da je iz okoline Kalesije. Pavlović ističe da je Senida izrazila želju da se pronađe njena porodica kada je morala otići od Jankovića u dječije selo u Sremskoj Kamenici.

– Matija Vlačić na terenu je razgovarao s puno ljudi i za tu priču je na kraju saznao Muhamedov brat Alija, koji mi se javio. Nakon toga, stupio sam u kontakt s Muhamedom i više puta smo razgovarali. U Novi Sad je stigao 1. maja i tada smo u Institutu za sudsku medicinu uzeli uzorke za DNK analizu, uporedili ih i pokazalo se da je Mila ustvari njegova kćerka Senida – kaže Pavlović.

Izvor: Dnevni avaz

Leave a Reply

*

captcha *