Još onomad kada ste rekli da „sa gospodom treba razgovarati gospodski, a sa Ciganima ciganski“ mi smo na vašoj strani.

Na početku želimo odmah da vam kažemo da mi ne želimo osnovna ljudska prava, jer se to ne maže na hljeb. Molimo Vas da se ne obazirete na takve budalaštine, jer nama treba posao u gradskoj čistoći, socijalna pomoć i ako može neki napušteni stan – i mi sretni i zadovoljni. Nije za nas da budemo članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine ili da zauzmemo Vašu ili poziciju Vaših potpredsjednika Republike Srpske, a evo i nekoliko, kako nam se čini, vrlo jakih argumenata:

1. Smatramo da bi naša mogućnost da se kandidujemo za člana predsjedništva BiH razorila neke stereotipe o nama i vjerovatno loše uticala na inspiraciju i kreativnost Brege i Kuste, a mi nikako ne želimo da naša kinematografija i muzička produkcija zbog toga trpi.

2. Vi znate da nama Romima ništa nije sveto, pa ni Republika Srpska i mi bi je prvo razbili na dijelove (regione), jer se tako više zaradi i onda prodali u staro gvožđe. I zbog toga Vas molimo da nam ne dajete mogućnost, ni teoretsku, da postanemo predsjednik ili potpredsjednici našeg entiteta.

3. Možete zamisliti kako sama spoznaja da Rom može da postane član predsjedništva Bosne i Hercegovine ili Republike Srpske može da utiče na mentalni sklop naše djece. Vjerovatno bi neko od njih počeo redovno da ide u školu, da uči i trudi se da dobije pristojan posao, što se kosi s našom tradicijom i urušava naš identitet. O identitetu vam neću govoriti jer vi o tome mnogo znate i mnogo se sekirate zbog toga.

4. Takođe, želimo da vam skrenemo pažnju da od donošenja presude Finci i Ganci trpimo ekonomski pritisak, koji se najbolje može vidjeti kada prosimo (što je opet dio našeg identiteta). Moj komšija tvrdi da je to zbog ekonomske krize u Republici Srpskoj, ali mi mu ne vjerujemo i mislimo da je zlonamjeran jer hvata Federalnu televiziju, ali nemamo dokaze da je i gleda posle 18 časova. On kaže da je dječiji program kvalitetniji na Federalnoj televiziji nego na RTRS.

5. Ovaj moj komšija što hvata Federalnu televiziju svom najmlađem sinu je dao ime Obama, što ukazuje da ima političke ambicije, a to nije bezazleno.

6. Podržavamo Vas u reformi pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine, jer ovo se više ne može trpiti. Ona Meddzida nas kažnjava za sve i svašta, što nas opet sprečava da razvijamo i nanovo potvrđujemo naš etnički identitet.

7. Molimo Vas da još jednom preispitate odluku Narodne skupštine RS o našem slučaju i ove poslanike iz opozicije opametite iako od njih ništa ne zavisi

8. O promjeni Ustava nema šta da se priča i tačka.

9. Vi znate da mi svake godine u Dubici biramo našeg cara, ali smo nedavno pokrenuli inicijativu da Vi budete doživotni Car, a mi da biramo dva vaša zamjenika. To mu dođe kao unutarstranački izbori, jel tako?

10. I na kraju želimo da vas zamolimo da više ne forsirate na predstojećim predizbornim mitinzima Marinka Rokvića i Cecu kada imate tako dobre pjevače kao što su dzej, Ljuba Aličić, Keba ili Jašar. Svjetsko, a naše.

Nadamo se da će ovo naše pismo pomoći u vašoj borbi za očuvanje Republike Srpske, a mi Ostali smo ponosni na to što smo dali svoj skromni doprinos.

I šta reći na kraju… Ne damo našeg cara zbog evropskih ljudskih prava!!

Srdačan pozdrav za Vas, Kustu i Bregu

Romi Republike Srpske

Srđan Puhalo (frontal.ba)

Leave a Reply

*

captcha *