IslamBosna.ba- Kćerka vrhovnog vođe egipatske Muslimanske braće napisala je jučer na svome Facebook profilu da njen otac pati od bolesti koje su povećale unutar zatvora u kojem se nalazi te da nema deke niti sapuna.

Duha Bedi’, kćerka Muhammeda Bedi’a kaže da njen babo ‘polahko umire’ unutar Tora zatvora.

“Iz zatvorske ćelije su oduzete deke. Već više od godinu dana spava na podu i bez deke. Jedina stolica u ćeliji je odnesena”, napisala je ona.

Od vojnog udara 2013. godine u kojem je svrgnut predsjednik Muhammed Mursi, koji dolazi iz Braće, čelnici i članovi grupe su podvrgnuti slamanju bez presedana.Veliki dio vođa i pristalica grupe je uhapšen.

Veliki broj članova Braće, poput Bedi’a se suočava sa višestrukim suđenjima i služe zatvorske kazne.

Egipatska vlada je zabranila Muslimansku braću i optužila pripadnike za djela nasilja i terorizma, što su oni u više navrata povrgli.

Muhammed Bedi’ (74) boluje od nekoliko obiljnih zdravstvenih problema. “On ne može sjesti na pod ili čak ustati bez naslanjanja na tu stolicu, ne može čak ni pasti na sedždu ili sjediti na tešehhudu. Klanjao je sjedeći na toj stolici”.

Duha Bedi’ se također žalila da njenom ocu čak nije dozvoljeno da u privatnosti koristi toalet. Čuvari ‘upadaju u ćeliju u bilo kojem trenutku’ kršeći njegovu privatnost, napisala je ona.

“Kako je moguće da se to dešava starcu kojem se već godinu ipo dana uskraćuju posjete porodice, i koji se već gotovo pet godina nalazi u samici?”

IslamBosna.ba