IslamBosna.ba- Vrhovno vijeće Islamske svjetske lige (Rabite) na svom zasjedanju jučer osudilo je slanje turskih vojnih jedinica u Libiju kazavši da osuđuju “uplitanje u unutarnje poslove u nekim arapskim zemljama ili okupaciju bilo kog dijela.”

Pored toga Vrhovno vijeće je izrazilo zahvalnost saudijskom kralju Selmanu b. Abdulazizu i njegovom sinu prijestolonasljedniku Muhammedu b. Selmanu  zbog, kako tvrde, “zajedničkih inicijativa rada za islam i promovisanja mira u svijetu.”

Islamska svjetska liga je osnovana da predstavlja muslimane u čitavom svijetu i rješava izazove i goruća pitanja gdje muslimani žive, ali, zadnjih godina Rabita sve više funkcioniše kao ispostava vladajućih struktura Saudijske Arabije. Generalni sekretar Rabite Muhammed el-Isa je nedavno kritikovao samit u Kuala Lumpuru, kojeg je i Saudijska Arabija kritikovala, a i posljednje saopćenje o Libiji to ukazuje. Legitimna libijska Vlada nacionalnog jedinstva je od Turske zatražila vojnu i logističku pomoć protiv terorističkih milicija generala Halife Haftera, kojeg podržava Egipat, Saudijska Arabija i Emirati.

Vrhovnom vijeću Rabite u Mekki prisustvovali su i saudijski muftija, muftija egipatskog pučiste Sisija Ševki Allam, njegov ministar vakufa, a sa Balkana su prisustvovali bivši reisul-ulema Mustafa Cerić i predsjednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić.

IslamBosna.ba