IslamBosna.ba– Ekstremni holandski antiislamistički političar Geert Wilders je objavio na YouTube kanalu video snimak u kojem se nalaze karikature Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.

Video snimak u trajanju od dvije minute i 44 sekunde počinje sa pojašnjenjem kontraverznog parlamentarca, koji kaže da prikazuje karikature ‘kako teroristi ne bi pobijedili slobodu govora’ misleći na oružani napad na konferenciju koja se održala u maju u Teksasu.
Onda su prikazane karikature koje su ranije objavljene na spomenutoj konferenciji.

Oslikavanje Poslanika, s.a.v.s., je jako uvredljivo za gotovo 1,6 milijardi muslimana i strogo je zabranjeno islamom.
“Ono što nije dozvoljeno u islamu i što je nasilje nad teroristima mi ćemo svakako učiniti”, kaže on. “I mi to zovemo: Sloboda govora”, dodaje Wilders.
Objašnjenje video snimka kaže da su karikature također prikazane na holandskoj javnoj televiziji u promotivnom materijalu njegove Stranke za slobodu, a program će se ponovo emitovati 24. juna i 3. jula.
Holandsko ministarstvo vanjskih poslova je ranije upozorilo strane misije u muslimanskim zemljama na moguće reakcije nakon emitovanja programa na televiziji.
U maju, danski političar, poznat po svojim antiislamskim izjavama, je poslao pismo holandskom parlamentu u kojem je tražio da se u holandskom parlamentu postavi izložba karikatura Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.,

Wilders je uputio zahtjev za postavljanje izložbe u holandskom parlamentu mjesec dana nakon što se desio napad na takmičenje u crtanju karikatura Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.

U proljeće 2015. godine Pamela Geller, je najavila da će organizovati takmičenje u crtanju karikatura Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.. Gellerova je kontraverzna blogerica i aktivistica u Sjedinjenim Američkim Državama i osnivač je Američke inicijative za odbranu slobode, koja je poznata po kampanji ‘Stop islamizaciji Amerike”.   Takmičenje održano 4. maja u Garlandu je preraslo u nasilje kada su dvije osobe otvorile vatru na zaštitare koji su obezbjeđivali centar gdje se takmičenje održavalo. Jednog napadača je ubila policija. Odgovornost za napad je preuzela tzv. Islamska država.

Kao jedan od glavnih govornika na ovom događaju bio je i  Geert Wilders, koji je napustio zgradu nekoliko minuta prije pucnjave.

IslamBosna.ba