IslamBosna.ba- Holandski političar, poznatiji kao veliki mrzitelj islama, Geert Wilders je kazao kako će emitirati karikaturu Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., na televiziji kao odgovor na vladino obijanje da odobri postavku karikatura koje su prikazane na zgradi Parlamenta Garlanda, Teksas, SAD.

Wilders je objavio saopćenje u kojem stoji ‘bilo bi prikladnije da je holandski parlament, u koji sam izabrane, dozvolio izlaganje karikatura”.
“Pošto Ured poslaničkih klubova odbio moj zahtjev, uskoro ću neke od karikatura prikazati na državnoj televiziji, tokom emitovanja programa koji je odobren za promociju moje političke stranke”, dodao je on.
“Teroristi moraju shvatiti da nikada neće pobijedit i koliko je nama u Holandiji važna sloboda govora”.
Wilders je uputio zahtjev za postavljanje izložbe u holandskom parlamentu mjesec dana nakon što se desio napad na takmičenje u crtanju karikatura Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.

U proljeće 2015. godine Pamela Geller, je najavila da će organizovati takmičenje u crtanju karikatura Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.. Gellerova je kontraverzna blogerica i aktivistica u Sjedinjenim Američkim Državama i osnivač je Američke inicijative za odbranu slobode, koja je poznata po kampanji ‘Stop islamizaciji Amerike”.   Takmičenje održano 4. maja u Garlandu je preraslo u nasilje kada su dvije osobe otvorile vatru na zaštitare koji su obezbjeđivali centar gdje se takmičenje održavalo. Jednog napadača je ubila policija. Odgovornost za napad je preuzela tzv. Islamska država.

Kao jedan od glavnih govornika na ovom događaju bio je i  Geert Wilders, koji je napustio zgradu nekoliko minuta prije pucnjave.

IslamBosna.ba