IslamBosna.ba- Desničarska holandska stranka, Stranka za slobodu (PVV), na čijem čelu se nalazi Geert Wilders poznat po svojim ekstremnim anti-islamskim i anti-imigracionim stavovima, je zatražila zatvaranje svih džamija.

Tokom sastanka sa predstavnicima kongresa, predstavnik PVV-a, Machiel de Graaf kazao je da bi Holandija bez džamija bila bolja za sve i ‘želimo očistiti Holandiju od svih tragova islama“.

Navodeći da su se muslimani odbili promijeniti, asimilirati ili integrirati, De Graaf je odgovorio na pitanje rekavši da PVV ‘ne želi islam u Holandiji’. U poređenju sa starosjediocima Holandije muslimani imaju više djece, a De Graaf je izjavio da je Holandija u opasnosti da izgubi svoj identitet i kulturu zbog visokog nataliteta muslimana.

De Graaf dodaje: „Holandsko jedinstvo, identitet i kultura se uništavaju imigracijom i preko stomaka“.

Poznat po svojoj anti-muslimanskoj anti-imigracionoj politici, PVV je u prošlosti tražio da se ne grade nove džamije dok se sada zalažu da se sve džamije zatvore. Ovakvi njihovi stavovi naišli su na snažne reakcije od strane predstavnika drugih stranaka u Parlamentu.

Predstavnik Radničke stranke (PvdA), Roos Vermeij, je zatražio da poslanici PVV-a povuku svoje riječi a član Demokrata 66 (D66) Sten van Weijenberg je kazao da su ovakvi komentari opasni.

Ostali parlamentarci, posebno članica Radničke stranke Hadidža Arib, koja je predsjedavala raspravom, je kritizirala  De Graafov poziv te je na svom Twitter nalogu napisala da je ‘rasprava o integraciji dostigla najnižu tačku’.

Geert Wilders, lider Stranke za slobodu, kazao je 15. novembra u Palm Beachu, SAD, da  ‘islam izjeda našu judeo-kršćansku i humanu civilizaciju i zamjenjuje je sa netolerancijom, mržnjom i nasiljem. A naši tzv. lideri dozvoljavaju… naši političari naivno dozvoljavaju milionima islamskih imigranata da se nasele unutar naših granica’.

Wilders je preinačio zastavu Saudijske Arabije u decembru 2013., mijenjajući arapska slova  (harfove) na saudijskoj zastavi na način da sadrže slijedeće riječi: “Islam je laž, Muhamed je kriminalac, Kur’an je otrov”. On je izmijenjenu zastavu postavio na vrata svoje kancelarije u zgradi Parlamenta i pozvao svoje zemljake da urade isto. On je također uporedio Kur’an sa Hitlerovim Mein Kampf.

Wilders je 2011. oslobođen optužbi za ‘govor mržnje protiv muslimana’ od strane holandskog suda na temelju da su njegovi komentari usmjereni na vjersku a ne na etničku grupu.

IslamBosna.ba