IslamBosna.ba- Turski premijer Binali Yildirim saopćio je da su odnosi dvije zemlje, Turske i SAD-a trenutno “osrednje”, istakavši da američki potpredsjednik Joe Biden naredne sedmice dolazi u Tursku kako bi popravio odnose između dvije zemlje.

U razgovoru sa predstavnicima lokalnih i međunarodnih medija danas u Istanbulu, Yildirim je istakao da je “prirodno da dođe do pada i inteziviranja u odnosima između dvije zemlje,” napominjući kako su “SAD saveznik Turske i dvije zemlje imaju strateške veze.”

Yildirim je kazao da američki potpredsjednik dolazi u Tursku sa određenim temama za razgovor, poput sirijskog pitanja i odnosa između dvije zemlje, naročito nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara. U ovom kontekstu posebno je važno pitanje izručenja Fethulaha Gulena Turskoj, nakon neuspjelog vojnog udara.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome dokle je došao proces izručenja Gulena, Yildirim je istakao da je Turska dva puta zatražila njegovo izručenje i da je u dva navrata poslala dosijee američkoj administraciji, koji dokazuju Gulenovu umiješanost u kriminalne radnje. Yildirim je dodao: “Prije pokušaja vojnog udara poslali smo 84 dosijea, a poslije pokušaja još četiri.”

IslamBosna.ba