Četiri općine

Skandaloznom odlukom Haško je tužilaštvo, na prijedlog Vijeća tribunala, izvršilo smanjenje broja incidenata u odnosu na koje će izvoditi dokaze tokom suđenja krvoloku. Pretpostavlja se da je odluka donesena kako bi se ubrzao postupak, ali udruženja žrtava smatraju da to nije uredu. Među općinama za koje se neće izvoditi dokazi za počinjene zločine su Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bratunac i Brčko.

Hiba Ramić, sekretar Fondacije “Mezarje Bratunac”, kaže da su ih po ko zna koji put izdale međunarodne i domaće institucije.

– Sve torture koje smo preživjeli, a u kojima je ubijeno više od 600 Bratunčana, očito nikome nisu bitne. Osim što se ubice i nalogodavci ubistava naših najmilijih hapse u “neupotrebljivom” stanju, potpuno bolesni, Haški tribunal je još jednom potvrdio da su Bošnjaci izdati i potpuno nebitni. Ko će odgovarati za ubistvo moje devetomjesečne kćerke, muža i djevera – pita Ramić.

Grobnice prekopavane

Fadil Redžić, predsjednik Udruženja logoraša Brčko Distrikta i član Predsjedništva Saveza logoraša BiH, također je ogorčen odlukom. Kroz logore tokom rata u Brčkom prošlo je na hiljade Bošnjaka i Hrvata, a njih oko hiljadu je ubijeno.

– Očito je da se čeka da i mi, preživjeli logoraši, umremo i da im olakšamo posao. U Brčkom su ubijeni mnogi Bošnjaci i Hrvati koji su prošli kroz logore. Njihova tijela iz grobnica su prekopavana i ponovo zakopavana na drugim lokacijama. Da ne govorim o silovanjima majki i žena tokom rata koje je počinila Vojska RS prema nalogu Ratka Mladića. Zar za to niko neće biti odgovarati – pita se i Redžić.

Ni granatiranja u Sarajevu neće biti dokaz

Smanjenje broja dokaza u postupku protiv Mladića nije obišlo ni Sarajevo ni Srebrenicu. U odnosu na tačku optužnice kojom se Mladić tereti za kampanju granatiranja i snajperisanja civilnog stanovništva Sarajeva, Haško tužilaštvo odlučilo je izostaviti šest incidenata snajperskog djelovanja i osam incidenata granatiranja koji su prvobitno planirani.

Od ukupno 22 predviđena incidenta, Haško tužilaštvo izbacilo je i dva koja se tiču ubistava ukupno osam osoba u julu 1995. godine u Srebrenici, piše Dnevni avaz.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *