Saudijska Arabija je druga zemlja koja je, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, otkazala usluge BlackBerryja zbog nemogućnosti da nadzire multimedijske mobilne telefone kanadske kompanijee. U utorak navečer saudijska agencija za regulaciju telekomunikacija objavila je da je trima domaćim operaterima naredila da otkažu usluge BlackBerryja kanadske tvrtke Research in Motion (RIM) zbog toga što svoje aparate nije htjela “prilagoditi propisima”.

Agencija nije navela o kojim je “propisima” riječ. Otkazivanje usluga u nekim zemljama Zaljeva svjedoči o visokoj razini sigurnosti RIM-ovih multifunkcijskih aparata, ocijenili su stručnjaci za sigurnost u telekomunikacijama.

“Kodiranost je tako dobra da ih nitko ne može nadzirati. Imaju tako visoku razinu sigurnosti da neke zemlje ne mogu prihvatiti činjenicu da ih ne mogu kontrolirati”, rekao je John Hering, direktor američke kompanije za sigurnost u telekomunikacijama Lookout.

I Indija je zaprijetila da će zabraniti njihovu upotrebu. Emirati kao i Saudijska Arabija cenzuriraju pristup internetu, osobito stranicama s pornografskim sadržajem i nekim političkim stranicama.

Stručnjaci misle da RIM-ovi aparati osiguravaju bolju zaštitu podataka nego većina “smartphona”, što znatno otežava kontroliranje njihovih korisnika.

Hina

Leave a Reply

*

captcha *