IslamBosna.ba-Šef britanskog ogranka Muslimanske braće upozorio je u nedjelju da prošlosedmična najava premijera David Camerona da će njegova vlada istražiti aktivnosti grupe u Velikoj Britaniji može dovesti do terorističkih napada na civile.

Saudijska Arabija, trgovački saveznik Britanije i nepokolebljivi protivnik Braće, proglasila je grupu terorističkom organizacijom prošlog mjeseca nakon sličnog poteza Egipta u decembru prošle godine.
“Vrlo je važno da britanska vlada ne poklekne pritisku stranih vlada koje su zabrinute zbog potrage njihovih vlastitih naroda za demokratijom”, stoji u saopćenju za medije kancelarije Muslimanske braće u Londonu.

Govoreći za Sunday Times, Ibrahim Munir, viši zvaničnik Muslimanske braće u Velikoj Britaniji, kazao je da vladino označenje njegove organizacije kao terorističke može dovesti do toga da sljedbenici organizacije pomisle da je u nasilju odgovor.

“Ukoliko dođe do zabrane ona može dovesti do toga da veliki dio osoba u muslimanskim zajednicama pomisli da mirnodopske vrijednosti Muslimanske braće ne djeluju i sada su proglašeni terorističkom grupom, što može ostaviti otvorena vrata za sve opcije”, izjavio je Munir.

Na upit da li je mislio na konkretnu upotrebu nasilja, on je odgovorio: “Postoji mogućnost”.

“Ovo može dovesti do više problema no što očekujemo, ne samo u Britaniji, već za sve islamske organizacije u cijelom svijetu koje se pridržavaju mirnodopskih ideologija. Ukoliko Velika Britanija preduzme to, onda ne možete predvidjeti šta se može dogoditi sa muslimanima širom svijeta, a naročito velikim muslimanskim organizacijama koje su bliske Muslimanskoj braći i dijele njenu ideologiju”.

Munir (77) dodaje da bi ovaj potez mogao nanijeti štetu ugledu Velike Britanije u cijelom muslimanskom svijetu.

On je napravio poređenje sa reakcijama islamista nakon invazije na Irak 2003. godine, što su mnogi protumačili kao ‘rat protiv islama’.

“I šta se dogodilo ovdje 2007.? I u Madridu?”, upitao je on, misleći na dva pokušaja velikih terorističkih napada na V.Britaniju 2007., ili je pogrešno povezao sa bombaškim napadom od 7.jula 2005. u Londonu kada su ubijene 52 osobe i povrijeđeno preko 100. Kao i na bombaški napad u Madridu kada je ubijena 191 osoba a povrijeđeno preko 1.800 drugih. U svim ovim incidentima počinioci su bili muslimani koji su tvrdili da su djelimično motivirani ratom u Iraku.

Munir kaže da su Braća skeptična  da će  istraga o aktivnostima u V.Britaniji biti objektivna, s obzirom da se na čelu istražnog tima nalazi ambasador V.Britanije u Saudijskoj Arabiji koje je optužio da sarađuju sa UAE kao bi potkopali grupu.

“Britanska vlada mora povratiti svoj ugled na Bliskom istoku”, dodaje on. “To će postići samo rješavanjem problema a ne što će problem učiniti komplikovanijim.Britanija je bila prva demokratska država na svijetu. Molim vas, gospodine Cameron, nemojte to zaboraviti”, kazao je on.

David Cameron se u svakom slučaju suočava da bude javno posramljen ukoliko dođe do istrage nad Muslimanskom braćom.

On je izjavio da bi istraga trebala dovesti do ‘potpune slike’ o Braći uključujući i njenu moguću povezanost sa ‘nasilnim estremizmom” kao i njegovim ‘prisustvom ovdje u Velikoj Britaniji”. Ali vrlo je vjerovatno da će istraga dovesti do toga da neko javno zacrveni i povuče svoje riječi jer jedan od potomaka osnivača Muslimanske braće je upravo viši savjetnik ministra.

Tarik Ramadan je jedan od 14 članova Savjetodavne grupe o slobodi ispoljavanja vjere ili uvjerenja Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije kojim predsjedava baronesa Sajida Hussein Warsi. On je profesor savremenih islamskih nauka na Univerzitetu Oxford a također je bio član radne grupe koju je postavio Tony Blair nakon 7/7.

Ali profesor Ramadan je  također i unuk osnivača Muslimanske braće Hasana el-Benne, dok je njegov otac Said Ramadan osnivač ogranka Muslimanske braće u Palestini.

 

IslamBosna.ba