Uredništvo Informativnog programa Federalne televizije, predvođeno Damirom Kaletovićem, na svom je burnom kolegiju odlučilo do daljnjeg iz programa tog takozvanog javnog servisa odstraniti Avdu Avdića.

Odluka je donesena nakon što je ovoga vikenda zabranjen Avdićev redovni nedjeljni pregled sedmičnih događaja u kojem je on nerijetko znao kritički komentirati poteze SDP-ovih prvaka.

Proteklog vikenda Avdić je u prilogu objavio sliku slupanog službenog automobila Predraga Kurteša, ministra unutarnjih poslova Federacije BiH. Ovakav sadržaj priloga niti slučajno nije mogao biti objavljen u dnevniku te večeri, te je istoga trena izbačen iz programske “košuljice”.

Sutradan je održan kolegij na kojem se Damir Kaletović, desna ruka Bakira Hadžiomerovića i u slobodno vrijeme, nakon što se naučio koristiti Skypeom, glasnogovornik ministra vanjskih poslova BiH, obrušio na Avdića spočitavajući mu način pravljenja priloga, piše Slobodna Bosna.

Kaletović, stari borac za novinarske slobode i nezavisnost medija, kazao je kako je prilog rađen „u maniru mafijaških medija kakav je Slobodna Bosna“ i odlučio odstraniti Avdića, čemu se na kolegiju usprotivila tek jedna od urednica.

Ko god je gledao Avdićeve nedjeljne priloge, bilo mu je nejasno kako je takav način izvještavanja mogao biti dopušten u Informativnom programu FTV. Jednostavno, Avdićevi prilozi u kojima je iznosio propuste SDP-ovih kadrova, nerijetko na pošprdan način, nisu dugo mogli trajati u ‘televizijskom pjongjangu’.

Zbog ovakvog načina izvještavanja i odluke da ne postane dio klimoglave ekipe poslušnika SDP-a, Avdić je već odavno u nemilosti vlasnika Informativnog programa FTV, Bakira Hadžiomerovića, medijskog egzekutora Zlatka Lagumdžije i nije nimalo čudno što je sada definitivno odstranjen iz SDP-ovog Centra za informiranje u 19 i 30.

(Bportal.ba)

Leave a Reply

*

captcha *