Predsjednika regionalnog predstavništva za Skandinaviju je Ferko Šantić, poznati borac za autonomiju Sandžaka. 

U saopštenju se kaže da do svojih nacionalnh, vjerskih, kulturnih i svih drugih prava Bošnjaci iz Sandžaka ne žele doći “receptom“ koji su primijenili Srbi u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci poručuju da posrbljavanje i crnogorčenje kojem su izloženi već cijeli jedan vijek žele izbjeći zaštitom svojeg nacionalnog i svakog drugog identiteta.

Predstavništvo Sandžaka za Skandinaviju  je ovo saopštenje izdalo povodom današnje (16.12.2011.) zajedničke sjednice Vlade Republike Srbije i vlade Republike Srpske u Beogradu na kojoj će biti potpisani sporazumi i ugovori iz oblasti obrazovanja, energetike, elektroprivrede, zdravstva…

Saopštenje vam prenosimo u cijelosti:

„Koristeći nekakav ‘sporazum o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske’, do sada je potpisano 27 različitih sporazuma.

Zahtijevamo stvaranje Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama između matične države svih Bošnjaka, Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Na osnovu tog sporazuma održavati zajedničke sjednice vlade, tj. Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Na tim sjednicama treba potpisati i realizirati takođe 27 sporazuma iz oblasti obrazovanja, privredne saradnje, energetike, zdravstva…

Na osnovu tog sporazuma Bošnjaci u Sandžaku, Srbiji i Crnoj Gori, moraju imati sve ono što imaju i Srbi u Bosni i Hercegovini: svoje škole, svoju policiju, svoje sudstvo, svoje privredne djelatnosti… Do svega toga, odnosno do ostvarenja svojih nacionalnih, vjerskih, kulturnih i svih drugih prava Bošnjaci iz Sandžaka ne žele doći “receptom” koji su primijenili Srbi u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci u Sandžaku ne žele činiti, niti su ikad činili, genocid, urbicid, kulturocid… Već posrbljavanje i crnogorčenje kojem su izloženi već cijeli jedan vijek žele i moraju izbjeći zaštitom svojeg nacionalnog i svakog drugog identiteta.

Apelujemo na sve bošnjačke institucije u Sandžaku, na bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, na odgovarajuća resorna ministarstva u Bosni Hercegovini da neodložno pokrenu aktivnosti koje će rezultirati prekidom nacionalne, vjerske, kulturne i svake druge segregacije Bošnjaka u Sandžaku, u Srbiji i Crnoj Gori”.

IslamBosna.ba

 

Leave a Reply

*

captcha *