IslamBosna.ba– Zamjenik predsjednika izraelskog parlamenta, Knesseta,  i član stranke Likud, Moše Feiglin pozvao je na osvajanje cijelog Pojasa Gazze, uništenje svih borbenih snaga i njihovih pristalica te pozvao na korištenje koncentracionih ‘šatorskih naselja’. On je objavio plan potpunog uništenja palestinskog naroda u Gazzi.

Njegov detaljni plan kojim poziva na koncentracione logore, poziva direktno i javno na genocid i time predstavlja zločin na osnovu Konvencije o genocidu.

Predstavljajući plan za uništenje Gazze u pismu upućenom Netanyahuu na svojoj Facebook stranici od 1. avgusta Feiglin je napisao „Ono što je sada potrebno je da internaliziramo činjenicu da je Oslo gotov, da je ovo naša zemlja-isključivo naša zemlja, uključujući Gazu“. Sporazumom iz Osla dogovoreno je povlačenje izraelskih okupacionih snaga iz Gazze i Zapadna obala je podijeljena na četiri zone.

U svom pismu, Feiglin poziva Netanyahua da ‘Gazu pretvori u Jaffu, grad koji će procvjetati s minimalnim brojem neprijateljskih civila’ misleći na priobalni palestinski grad koji je etnički očišćen 1948. i pripojen okupiranim teritorijama.

On je pozvao na ‘da se označe određena otvorena područja na Sinajskoj granici, uz more, gdje bi se koncentriralo civilno stanovništvo, daleko od naseljenih mjesta koja koriste za lansiranje raketa i tunele. U tim područjima, bit će uspostavljena šatorska naselja, dok se ne odrede relevantne destinacije iseljavanja“.

‘Šatorska naselja’ gdje bi se palestinski narod ‘koncentrirao’ jednostavno predstavljaju koncentracione logore.

„Snadbjevanje strujom i vodom na ranije naseljenim područjima bilo bi isključeno“, dodaje on.

Onda on poziva da se ‘nekadašnja naseljena područja’ granatiraju maksimalnom vatrenom snagom’. “Sva civilna i vojna infrastruktura Hammasa, njegova sredstva komunikacije i logistike bi bila uništena u potpunosti, do temelja“, stoji dalje u pismu.

Izraelska vojska bi onda ‘istrijebila gnijezda otpora, u slučaju da neko ostane“.

„Izrael će početi tražiti odredišta za iseljavanje kao i kvote za izbjeglice iz Gazze“, piše Feiglin ali ”za one koji insistiraju da ostanu, ako dokažu da nisu povezani sa Hammasom, bit će zahtjevano da javno potpišu izjavu lojalnosti Izraelu, i da dobiju plavu iskaznicu sličnu onoj koju imaju Arapi u Istočnom Jerusalemu“, navodi Feiglin.

„Ne postoje dvije države, i ne postoje dva naroda. Postoji samo jedna država za jedan narod“.

S obzirom da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija svojom rezolucijom 96 (I) od 11. decembra 1946. godine, proglasila da je po međunarodnom pravu genocid zločin osuđen od civilizovanog svijeta, i u suprotnosti sa duhom i ciljevima Ujedinjenih nacija dogovorile su se o slijedećem:

Član I: Potvrđuju da je genocid, bilo da je izvršen u vrijeme mira ili rata, zločin međunarodnog prava i obavezuju se da će ga spriječiti i kazniti.

Član II: U ovoj konvenciji pod genocidom se podrazumijeva bilo koje od slijedećih djela, počinjenih s namjerom da se potpuno ili djelimično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa:

(a) ubistvo članova grupe (naroda);

(b)uzrokovanje teških tjelesnih ili mentalnih povreda članovima grupe (pripadnika određenog naroda)

c) namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji dovode do njenog potpunog ili djelimičnog fizičkog uništenja;

(d) uspostavljajući mjere s namjerom sprječavanja rađanja u okviru grupe (naroda);

(e) prinudno premeštanje djece iz jedne grupe u drugu.

Član III: Slijedeća djela bit će kažnjiva:

(a) genocid;

(b) planiranje izvršenja genocida;

(c) direktno i javno podsticanje na izvršenje genocida;

(d) pokušaj genocida;

(e) saučesništvo u genocidu.

Član IV: Lica koja su počinila genocid ili bilo koje drugo djelo pobrojano u članu III bit će kažnjena, bilo da su državni rukovodioci, javni službenici ili privatne osobe.

IslamBosna.ba