IslamBosna.ba– Zamjenik predsjednika izraelskog parlamenta, Knesseta, Moše Feiglin nasilno je upao u Mesdžidul Aksu u istočnom Jerusalemu u nedjelju pod zaštitom izraelskih snaga.

“U pratnji 20 doseljenika Feiglin je upao u kompleks Mesdžidul Akse preko El-Megaribe vrata”, navodi svjedok.

Prema svjedocima izraelske snage su ograničile ulazak palestinskim vjernicima na ovo sveto mjesto tokom Feiglinove ‘posjete’, zabranivši mlađim od 40 godina ulazak u kompleks džamije.

“Feiglin je na zlom glasu zbog poziva na rušenje Mesdžidul Akse kako bi se izgradio jevrejski hram na njenom mjestu”, kazao je Šejh Azzam el-Hatib, direktor Islamskog vakufa u Jerusalemu. Feiglin je  tokom prošlog mjeseca pozvao na istrebljenje Palestinaca i njihovo smještanje u koncentracione logore.

Inače ovo je drugi put ove godine da Feiglin upada u kompleks Mesdžidul Akse, a danas je zajedno sa doseljenicima pokušao da čita molitve iz Talmuda.

El-Hatib je pozvao arapski i islamski svijet da reaguju na svakodnevne upade u Mesdžidul Aksu od strane jevrejskih doseljenika.

U posljednjih nekoliko mjeseci grupe jevrejskih doseljenika, često u pratnji izraelskih snaga sigurnosti, upadaju u kompleks Mesdžidul Akse.

Česti upadi doseljenika dovode do ljutnje palestinskih muslimana i povremeno dovode do nasilnih sukoba dok šira islamska zajednica i dalje šuti.

Za muslimane, Mesdžidul Aksa predstavlja treće najsvetije mjesto. Izrael je okupirao El-Kuds tokom bliskoistočnog rata 1967. godine, on je 1980. prippojen svetom gradu pod tvrdnjom da je glavni grad samoproglašene jevrejske države.

Od 1967. godine izraelske vlasti su zabranile Jevrejima da se mole u kompleksu Mesdžidul Akse, navodeći kao razlog bojazan da bi takav potez mogao provocirati osjećaje palestinskih muslimana i potencijalno dovesti do krvoprolića.

Zaista u septembru 2000., posjeta kontraverznog izraelskog političara Ariela Šarona pokrenula je Drugu Intifadu, popularni ustanak u kojem je poginulo na hiljade Palestinaca.

IslamBosna.ba