IslamBosna.ba- Izjave vojnog oficira koji je zarobljen i uhapšen u južnoj turskoj provinciji Hataj su otkrile strašne planove zauzimanja Turske nakon pokušaja vojnog udara grupe FETO/PYD vojnika koji je osujećen snažnom voljom turskih sigurnosnih snaga i naroda, piše Jeni Šafek.
Kao dio plana koji je napravljen tokom sastanaka u turskoj bazi Indžirlik oko hiljadu tajnih agenata sirijske zloglasne tajne službe Muhabarat je trebalo da tajno uđe u zemlju zajedno s naoružanim teroristima.
Prva meta bi bila policija u Iskenderunu, koji bi bio zatim praćen drugim turskim provincijama, naročito Istanbulom i Ankarom, naveo je uhapšeni vojnik.
Teroristička organizacija FETO/PYD na čijem čelu se nalazi Fethullah Gulen je trebala da kontroliše evropski dio Turske, dok su okupacione snage trebale pokušati da kontrolišu preostale dijelove zemlje.
Prema zarobljenom oficiru predstavnik Irana je također prisustvovao sastanku na kojem je donešena odluka o vojnom udaru.
Dana 15. jula, odmetnute snage vojske su pokušale silom da svrgnu tursku demokratski izabranu vladu što je izazvalo nasilne incidente i 246 ubijenih osoba.
Međutim, pokušaj vojnog udara je osujetio turski narod zajedno sa snagama sigurnosti koje su se borile protiv pokušaja vojnog udara na više mjesta, a naročito u Istanbulu i Ankari.

IslamBosna.ba