IslamBosna.ba-David Cameron je sposoban i na mnogo načina loše procijenjen premijer naročito kada se to tiče domaće politike. Međutim, on je došao u Downing Street sa vrlo zanemarljivim iskustvom u vanjskoj politici. Kao rezultat toga on je uveliko neiskustan (i lako podvodljiv) u vanjskoj politici.

Posljednji primjer naivnosti premijera odnosi se njegove odluke o istrazi nad Muslimanskom braćom i njihovim navodnim vezama sa ‘nasilnim terorizmom’ u Britaniji.

Vrijeme kada je Cameron ovo izjavio je čudno i zabrinjavajuće. Njegova najava djeluje kao politički trik urađen da bi se zaštitili britanski trgovački odnosi sa Saudijskom Arabijom.

Najava dolazi samo šest sedmica nakon što je britanska odbrambena kompanija BAE Systems konačno postigla sporazum o cijeni 72 Tajfun mlaznjaka koji su prodali Saudijcima, najava koja je došla prilikom posjete princa od Walesa Kraljevini Saudiji.

Svakako da će Cameronov potez oduševiti Saudijce, to je samo tri sedmice od kako su sami Saudijci proglasili MB terorističkom organizacijom a najava gospodina Camerona daje legitimitet ovom proizvoljnom i nelogičnom ukazu. Premijer bi ipak trebao biti svijesniji da autokrate koje vladaju Saudijskom Arabijom su neprijateljski raspoloženi prema Muslimanskoj braći jer oni nude demokratsku alternativu ultra-konzervativnom vehabijskom brendu sunitskog islama Kraljevine Saudije.

Postoji i treća zabrinjavajuća stvar koja se tiče samog vremena najave. Vojni režim koji sada vlada Egiptom zvanično je proglasio Braću terorističkom organizacijom za Božić prošle godine. U međvremenu Britanija tek treba da proglasi vojni udar kojeg je podržala Saudija u kojem je svrgnut demokratski izabran predsjednik Mursi onim što to zapravo i jeste: državni udar.

Poznajem i poštujem Ser John Jenkinsa, britanskog ambasadora u Saudijskoj Arabiji, od kojeg je traženo da predvodi ovu istragu o Muslimanskoj braći. Ali biće zaista teško za Ser Johna da donese neovisan izvještaj dok obavlja svoju dužnost kao naš čovjek u Rijadu, a samim tim i čovjek koji posluje sa režimom koji Muslimansku braću smatra svojim smrtnim neprijateljem. U jutrošnjem saopćenju za medije Braća su objavila svoju namjeru da se ‘otvoreno uključe’ u istragu britanske vlade; a što je ključno da bi Sir John prihvatio ponudu.

Ali ukoliko gospodin Cameron zaista želi neovisni pregled nikad ne bi pozvao Sir Johna, on bi naimenovao sudiju. Čini se da premijer vjeruje da će Britanija biti na dobitku ukoliko sklopi savez sa egipatskim krvavim generalima i saudijskim playboy prinčevima.

Možda će ih i biti. Ali na duže staze retorika Downing Street može donijeti veliku štetu britanskim interesima. I ako je Cameron zaista zabrinut za poticanje ‘nasilnog ekstremizma’ u Bitaniji onda bi znatno bolje bilo da pokrene istragu nad Saudijcima.

 

Autor: Peter Oborne 

Izvor: Telegraph

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba