IslamBosna.ba- Postoji jedan značajan propust na listi od 13 zahtjeva za koji su Saudijci dali Kataru deset dana da ispuni.

Dotični pokret je nesumnjivo zaštićen od strane Katara. Izrastao je iz Muslimanske braće i traži uništenje države Izrael. I ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, Adel el-Džubejr i američka ambasadorica Nikki Haley su pozvali Vijeće sigurnosti UN-a da ga proglasi terorističkom organizacijom.

A ipak, izgleda da je Hamas izbačen sa liste koja je u petak dostavljena Kataru.

Nekoliko dana prije pojavljivanja ove liste, u Kairu se dogodio još jedan rijedak slučaj. Muhammed Dahlan, glavni konkurent palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, i čovjeka kojeg Emirati podržavaju i štite, se susreo sa dvojicom Hamasovih ličnosti, jedan od njih je izabrani zvaničnik.

Er-Risala’, Hamasov list u Gazzi, je potvrdio da je sastanak održan, ali je negirao da je sastanku lično prisustvovao Dahlan.

Zapravo, rečeno mi je da ne samo da je Dahlan, jedan od vođa Fetaha koji je pokušao da izvrši puč na Hamas 2007. godine u Gazzi, još važnije na sastanku je bio Jahja Sinvar, novoizabrani vođa Hamasa u Gazzi.

Dahlan je Sinvaru predstavio sveobuhvatni plan, među kojima je sljedeće: “Dozvolite mi da se vratim u Gazzu, a ja ću olakšati blokadu na egipatskoj granici”.

Pro-režimski egipatski list El-Fedžer je otišao dalje: Dahlan, prema izvješću, će voditi vladu Gazze, kontrolisati prijelaz sa Egiptom i Izraelom i finansije, dok će Hamas zadržati ministarstvo unutrašnjih poslova i njegovi uposlenici će se smatrati dijelom administracije. Ovo se možda neće materijalizovati, ali barem pokazuje putanju djelovanja.

Pošto nametnuta opsada na egipatskoj granici je brutalnija od izraelske, ponuda je primamljiva. Toliko primamljiva da se Sinvar očigledno rukovao. Za nekoliko dana, kamioni goriva su prešli granični prijelaz Reffah.

Jedini problem kod ovog novog dogovora je da ostatak Hamasa ne zna ništa o tome.

Četiri godine, jedan sastanak

Sinvar je vođa Hamasa u Gazzi. Od tri dijela Hamasa- Gazza, Zapadna obala i dijaspora- Gazza je najvažnija jer je de facto država, ali ona je samo jedna od tri.

Iznad svega se nalazi Vijeće šure koje bira šefa političke izvršne vlasti. Sadašnji šef izvršne vlasti je Ismail Henijje, koji je zamijenio Halida Miš’ala u Dohi prošlog mjeseca. Po prvi put u historiji pokreta, vođa političke izvršne vlasti živi u Gazzi i stoga je njegovo kretanje ograničeno opsadom.

Henijje je kazao saradnicima da ne zna ništa o Sinvarovom sastanku sa Dahlanom. Još manje da je sankcionisao njegovu navodnu odluku.

Trebao je četiri godine interne rasprave da promijene svoju povelju. Očigledno da je Sinvaru trebao samo jedan sastanak da preokrene politiku koja je postojala 11 godina, otkako je počela opsada.

Informisani izvor mi je rekao: “Ovo je veoma opasno i bez presedana za pokret. Ovo je jasan pokušaj da se Hamas podijeli, koji još od 1992. godine, kada su se umovi pokreta iselili iz Gazze, donosio strateške odluke samo nakon opširnih kolektivnih konsultacija.

“UAE želi da istisne Tursku i Katar iz Gazze. Dahlan i UAE žele da nanesu štetu osovini Katar- Turska podjelom Hamasa”.

Udvaranje Trumpu

Dahlanova ponuda da ublaži opsadu je ujedno i toksična i primamljiva.

Tony Blair je slično ponudio Halidu Miš’alu u nizu razgovora koje sam prvi put otkrio. Blair je ponudio da podigne opsadu u zamjenu za povratak hudne (primirja). Razgovori su propali jer iza njih nisu stajali niti Izrael niti Egipat. Ali, Miš’al je bio nepovjerljiv da trguje pravom, kako to Hamas posmatra, da se odupre okupaciji za neograničene količine tjestenine i čokolade.

Ovog puta, uslovi u Gazzi su daleko gori. Pod prijetnjama od Trumpa, Abbas je kazao Izraelu da smanji snabdijevanje Gazze električnom energijom od šest sati dnevno na dva (Palestinska samouprava je ta, a ne Izrael, koja plaća električnu energiju u Gazzi). Ovo, i njegova odluka da obustavi isplate plata zaposlenicima PA u Gazzi čak i plate pojedinih Fetahovih zatvorenika u izraelskim zatvorima, nanijela je veliku štetu Abbasovoj podršci od naroda.

Kada je pristalica podigao fotografiju Abbasa u dvorištu el-Akse na dan bajrama, masa ga je napala i uništila fotografiju uz povike ‘izdajica, izdajica’.

Možda je Abbas smatrao da nema drugog izbora. Abbas i njegov glavi rival u Fetahu, Dahlan, se nalaze u smrtonosnom takmičenju za Trumpovu naklonost.

Dahlan je već jednom pokušao da se vrati u Palestinu pokušvajući da se pomiri s Abbasom. Palestinski predsjednik je odbacio ovo i izbacio Dahlanove pristalice iz Centralnog odbora Fetaha. Sada Dahlan pokušava novom putanjom kroz Gazzu i Hamas.

Trumpova izjava pred više od 50 arapskih i muslimanskih vođa u Rijadu da je Hamas teroristička organizacija, proglašenje neprijateljstva arapskih država, i sada najnoviji Dahlanov pokušaj da kupi ulaznu vizu od Hamasa, postavljaju temelj sastanka sa Sinvarom.

Veza s Gazzom

Za sada, i Abbas i Dahlan služe interesima Saudije i Emirata u nastojanju da umanje veličinu Hamasa i da vide kako utjecaj Katara nestaje iz Gazze. Katar je najveći međunarodni donator Pojasu, uz obećanje da će uložiti 1, 3 milijarde dolara za rekonstrukciju. Katar direktno isplaćuje radnika na gradilištima. Sa stopom nezaposlenosti preko 40 posto, taj novac i aktivnosti su jedino što se dešava u gradu.

Blokada Katara je blisko povezana s opsadom Gazze.

Sve do sastanka u Kairu, Hamas kao pokret je držao Fetahove snage jedne protiv drugih.

Na Abbasov zahtjev, Hamas je dozvolio stotinama Fetahovih delegata da putuju iz Gazze na Zapadnu obalu kako bi mogli glasati za Abbasove kandidate u Fetahov Centralni odbor. Ovo je bila operacija usmjerena da se Dahlan i njegove pristalice održe izvan vlasti i izvan Zapadne obale.

Na isti način, Hamas je poslao delegate na niz sastanaka u Kairo, što ih je približilo Dahlanu. Dahlan i Egipat su uvidjeli da ova strategija djeluje.

Za Hamas, pouke borbe za vlast u Zaljevu i Fetahu su gorke.

Hamas je zapravo samo zamijenio originalnu povelju dokumentom koji priznaje granice Izraela iz 1967. godine. Pokret je ovo uradio kako bi olakšao svim palestinskim frakcijama da usvoje zajednički stav, ali također da pomognu arapskim zemljama koje pokušavaju da ožive arapsku mirovnu inicijativu. Koji je bio odgovor Saudije na gest ublažavanja pregovaračke pozicije? Da proglase Hamas terorističkom organizacijom.

Ovo je u skladu s historijom Fetaha. Jedna koncesija za drugom je zahtijevana od stranke, a oni zauzvrat nisu dobili ništa. U tom procesu, oni su izgubili svoju podršku koja je naširoko otišla Hamasu. Ukoliko

Hamas počne gubiti podršku kao što je to Fetah uradio, ovi ljudi se neće vratiti na način na koji su došli. Ojačali bi tekfirske grupe poput Islamske države.

Sinvar je iskrsnuo nakon više od 20 godina izraelskog zatvora sa reputacijom militantnog tvdolinijaša. On je oslobođen u razmjeni zatvorenika za zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Privlačnost pregovora s njim je poput onoga što su Britanci osjećali u otvorenim pregovorima sa Michalom Collinsom, vođom IRA-e i revolucionarnim herojom Rata za nezavisnost. Međutim, Collins je postao čovjek koji je izdao naređenja da se puca na četiri suda u Dablinu artiljerijom protiv njegovog bivšeg čovjeka koji je bio protiv sporazuma IRA-e. To je započelo irski građanski rat.
Da li Sinvar želi slijediti Collinsove korake ili one od Mahmuda Abbasa?

Autor: David Herst,

glavni i odgovorni urednik MiddleEastEye

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba