Britanska podmornica “Vanguard” i francuska “Le Triomphant” opremljene su reaktorima i nose nuklearne bojne glave. Posada im se sastoji od oko 250 članova.

Potencijalne posljedice su nezamislive. Mogućnost da je došlo do nuklearne eksplozije, nije velika, ali ispuštanje radioaktivnog materijala vrlo je vjerovatno. Još gore, možda smo izgubili cijelu posadu i bojne glave. To bi bila nacionalna katastrofa, kazao je jedan oficir britanske mornarice.

Vjeruje se da se sudar dogodio negdje između 3. i 4. februara u Atlantskom okeanu. Obje podmornice bile su na posebnim misijama. Istražioci međutim smatraju da je šansa jedan prema milion da se tako nešto dogodi. Podmornice su opremljene tehnologijom koja locira druge podmornice pomoću sonarnih valova. Pa ipak, moderna anti-sonarna tehnologija toliko je dobra da postoji mogućnost da se podmornice jednostavno nisu opazile.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova jučer je izjavilo kako se ovaj slučaj još uvijek istražuje, ali da je vjerovatnoća za nuklearnu opasnost vrlo zanemariva.

Izvor: Dnevnik.hr

Leave a Reply

*

captcha *