.Predsjednik OO SBB BIH Bihac Vinko Pavic. penzionisani brigadir Vojske F BIH izmedu ostalog je naglasio slijedece:

Danasnji sastanak posvetili smo odbrani digniteta odbrambeno oslobodilackog rata na ovim prostorima. Cilj nam je pruziti snaznu i bezrezervnu podrsku nasim herojima. nasim borcima i svim patriotama nase drage i jedine domovine. Bosne i Hercegovine.

Posebnu podrsku zelimo pruziti nasem legendarnom generalu. ratnom komandantu 5.korpusa. nasem dragom Atifu Dudakovicu.Kao politicka stranka mi se zalazemo za bolju buducnost. za poboljsanje socijalno-ekonomske. moraine i pravne perspektive naseg drustva. Ali sve to temeljimo na tradiciji. U toj tradiciji posebno mjesto zauzimaju svijetli dogadjaji i pojedinci iz nase bliske proslosti, iz perioda kada je nasa domovina odbranjena od najsurovijih barbarskih napada i razaranja. Prezivjeli smo genocid. etnicko ciscenje i razaranje.

Kada smo pomislili da je konacno dosao mir. kada smo iscekivali da ce se na drugoj strani pojaviti neki novi Vili Brant i iskreno se izviniti za nanesenu bol i patnje. da cemo nasu domovinu zajednicki voljeti. graditi i braniti. zivjeti u toleranciji i medjusobnnom uvazavanju. bili smo spremni oprostiti.Ali s druge strane kontinuirano se vodi specijalni psiholosko-propagandni rat sa ciljem da se izjednace zlocinci i zrtve. da se izjednaci krivica i odgovornost kroz prekrajanje opce poznatih cinjenica.Tri kljucne tacke koje su imale presudan znacaj za odbranu Bosne i Hercegovine su posebna meta – Dobrovoljacka ulica. Tuzlanska kolona i herojske bitke koje je vodio 5.korpus.

Ti simboli bosanskog cuda otpora su i dalje nesavladiva prepreka u psihama ljudi koji ne vole Bosnu i Hercegovinu.Iz tih razloga cemo inicirati donosenje rezolucije u Skupstini Unsko-Sanskog kantona. koja ce biti obavezujuca za sve politicke subjekte. a imati osnovni cilj da zastiti dignitet pripadnika 5.korpusa Armije R BiH i svih patriota. koji su se nesebicno zrtvovali za opstanak i nuznu samoodbranu.

Zelimo jasno poruciti da je politicki i medijski pritisak na pravosudne organe BiH koji dolazi iz RS-a. za nas neprihvatljiv i da je to crvena linija preko koje se ne moze preci. Ocekujemo da ce sve parlamentarne stranke u Skupstini Unsko-Sanskog kantona prihvatiti ovakav nas stav . Niko vise nema prava da licitira sa Krajinom i Krajisnicima.

Prisutnima se takoder obratio i Ejub Topic, clan Glavnog odbora SBB BIH koji je bio prvi pomocnik za moral i IPD komadanta 5 Korpusa i uputio bezrezervnu podrsku svim pripadnicima 5. Korpusa Armije BIH, stoji u saopćenju press službe SBB-a,

>

 

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *