Analiza je naslovljena ‘Zašto Republika Hrvatska ne procesuira Milorada Dodika?’, a spominje Dodika kao ključnog političkog lidera, najodgovornijeg za nedostatak napretka na Balkanu. Često mu je asistirao i Haris Silajdžić (SBiH), stoji u Izvješću, u kojem se Dodika uspoređuje s Jean-Marie Le Penom ili Jörgom Haiderom.

IFIMES podsjeća da je Dodik 2004. godine optužen po 33. točke optužnice, no oslobođen je optužbi uz navodno falsificiranje dokaznog materijala i utjecanje na svjedoke. U sve se upliće i predsjednika Ivu Josipovića, koji je uspostavio prijateljske odnose s Dodikom.

– Kada analiziramo zapisnike ratnih sjednica Narodne skupštine RS, jasno je da se Dodik nije suprotstavljao politici SDS-a kada su u pitanju ratni zločini i odnos prema nesrpskom stanovništvu. Posebno zabrinjava činjenica da je Dodik javno podržavao bombardiranje Zagreba 2.i 3. svibnja 1995. godine, što je evidentno iz transkripata s 3. izvanredne sjednice Narodne skupštine RS, pod predsjedavanjem osuđenika za ratne zločine Momčila Krajišnika. Iz transkripta čija je autentičnost ovjerena na haaškom Tribunalu jasno je da je Dodik podržavao bombardiranje Zagreba, između ostalog, javno izrečenim riječima na sjednici: ‘…ono oko bombardiranja Zagreba, ja se slažem da je trebalo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći’, piše u IFIMES-ovom Izvještaju.

U odlomku u kojem se IFIMES pita zašto Hrvatska nije procesuirala Dodika, spominje se i uloga Milorada Pupovca, Ive Josipovića i banjolučkog biskupa Franje Komarice. Komaricu je, naime, Dodik nedavno odlikovao Ordenom časti RS što je biskup prihvatio.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

(dnevnohr)

Leave a Reply

*

captcha *