Piše: Ajid ŠARKIĆ

Posmatrajući dešavanja u našem Bihaću i državi BIH, pitam se zašto je ćuko toliko važan kod nas i zašto se razlikujemo od  Europe? I u EU ima pasa, al’ oni su pametni i ponašaju se u skladu sa zakonom i zato tamo nema problema. Ako prekrši zakon, ode ćuko iza rešeteka i tu je ćuki kraj, gubi karijeru i sve povlastice koje je imao. Kod nas vođa čopora tj. najjači ćuko zapiša svoju teritoriju i brani je do posljednjeg stanovnika, recimo Bihaća. Ćuke su uspjele kroz parlamentarnu proceduru progurati zakon da ih niko ne može dirati, naročito normalan insan, ako dirne što ne treba, sankcije su drastične.

Ćuke su kod nas veliki demokrati i liberali, njihove vođe čopora se lijepo dogovore šta je čije i to je svetinja, svak brani svoj kvart od bilo kojeg neprijatelja. Da bi neko bio u čoporu, mora lajati tačno po određenim notama koje se razlikuju od kvarta do kvarta. Lajanje koje nije usvojeno u jednom čoporu smatra se neprijateljskim činom i slijede opomene kad zalaje cjeli čopor, ako neprijatelj progovori i dalje slijedi opšti napad predvodljen vođom ili nekom koga on ovlasti.

Onaj ko ne zna lajati ili slučajno zaboravi note povlači se u samoću i pati ko svi ostali ljudi koji nisu u čoporu. Lajanje cjelog čopora na jednog insana nije predviđeno zakonom i insan se ne može žaliti, nema zakona na koji će se pozvati. Da bi se promijenio zakon, treba inicijativa svih čopora, a oni, normalno, neće protiv sebe. Ako neko baš previše laje, a čopor ga ne može stići, onda vođa čopora odluči da galamdžiji da najbolju porciju hrane i ovaj se lako smiri.

Da smo odmakli u demokratiji u odnosu na Europu pokazuju i izbori koji se održavaju među čoporima. Svaki vođa uspije ubijediti svoj čopor da drugi čopor oštri zube i da želi preuzeti njihovu teritoriju. Zato se maksimalno svaki čopor priprema za izbore i obično izabere istog vođu za naredni period.

Da, nismo mi ko u Europi, tamo su se čopori toliko izmješali da se ne zna ko koga bira, nekad izaberu  nekog iz drugog čopora, što je  van svake pameti jer se pomiješa lajanje, gubi se istorijski kontunuitet i stvara se nova muzika, koju mi u BIH i ne razumijemo, ne zna se više ko je gdje zapiš’o svoju teritoriju te se teritorije ujedinjuju u jednu, što je apsurd jer onda svaki ćuko može prelaziti iz jedne u drugu teritoriju a da drugi ne laju na njega.

Zato je ćuko važan kod nas, a u EU i nije; još će Evropa učiti od nas neke stvari…

(depoba)

Leave a Reply

*

captcha *