Džamija u prijestonici Šri Lanke, Colombu, zatvorema je u ponedjeljak nakon napada budističke rulje tokom vikenda koji je izazvao sukobe u kojima je povrijeđeno pet osoba.

Muslimani u kvartu Colomba, Grandpass, od sada će koristiti stariju džamiju koja je spašena od uništenja, na osnovu sporzuma postignutog s vladom, prenosi BBC.

Vlasti su, međutim, kritikovane što nisu uhapsile počinioce napada.

U posljednjim mjesecima tvrdokorne budističke grupe pokrenule su kampanju protiv muslimanskih i hrišćanskih objekata.

Prošlog je mjeseca grupa budističkih monaha protestovala u blizini džamije, tražeći njeno izmještanje.

Tokom večernje molitve u subotu, budistička rulja gađala je, međutim, kamenicama po džamiji. Policija je uvela policijski sat kada su se budisti i muslimani sukobili u nedjelju.

Policijski sat trenutno je ukinut, ali na stotine policajaca i pripadnika specijalnih snaga još je prisutno na ulicama Grandpassa.

Muslimansko vijeće Šri Lanke potvrdilo je da će džamija koja je napadnuta biti izmještena na lokaciju starije džamije koja je određena za rušenje.

“Ostvarili smo kompromisni sporazum oko koga smo se dogovarali prošle noći”, izjavio je predsjednik Vijeća NM Ameen novinskoj agenciji Agence France-Presse.

“Od danas, mi smo izbačeni iz nove džamije”, kazao je.

Nakon sastanka s vjerskim čelnicima, vlada je odustala od planova da izgradi kanal iza stare džamije, omogućujući muslimanima da ponovo koriste taj objekat.

“Kroz pošteno rješenje, mi smo sada riješili sukob na miran način”, izjavio je novinarima ministar Champika Ranawaka.

Budistička sinhaleška većina čini oko tri četvrtine od 20 miliona stanovnika Šri Lanke.

Tokom ogorčenog građanskog rata u Šri Lanki, muslimani – neznatna manjina koja govori tamilskim jezikom i čini oko devet posto stanovništva – držala se uglavnom po strani, ali sada strahuje da će ih tvrdolinijaši iz većinskog naroda pokušati napasti.

Izvor: FENA