IslamBosna.ba- Izraelska inicijativa da iskoriste grupu palestinskih jetima iz Gazze kako bi popravili narušeni imidž Izraela vratila im se kao bumerang kada je Hamas, palestinski politički i vojni pokret otpora, spriječio odlazak jetima iz Gazze.

Grupa djece čiji su roditelji ubijeni u izraelskom napadu na Gazzu prošlog ljeta i nekoliko odraslih pratioca namjeravalo je da u nedjelju prođe kroz prijelaz Erez u Izrael pozdravljen izrelskim medijima i zvaničnicima.

“Koliko je nisko/ prezreno da Izrael čak i pomisli da koristi djecu poput Abida u svrhu svoje hasbare/propagande, nakon što su ubili njegovu porodicu? Izrael je ubio Abidovog babu, majku, sestru i dvojicu braće, a on je izvučen ispod ruševina porodične kuće”, piše na Twitteru @ThisIsGaZa

Ali Hamasovi zvaničnici su zaustavili posjetu. Prema saopćenju ministarstva unutrašnjih poslova Gazze, objavljenom na Facebooku, sigurnosne službe su zaustavile ’37 djece palih boraca da uđu na okupiranu teritoriju

iz 1948. (Izrael) zbog sumnjive posjete nekolicini naselja i okupiranih gradova“. Oni navode da je korak preduzet kako bi se ‘zaštitila kultura naše djece i našeg naroda i kako bi se zaštitili od politike normalizacije odnosa“.

Ali izgleda da djeca, iako su bili rekvizit, nisu bila meta.

Posjeta je zamisao izraelskih operativaca koji su uključeni u naselja na okupiranoj teritoriji Zapadne obale, a koji blisko sarađuju sa izraelskom vladom.

Malo je vjerovatno da je nevladina organizacija koja je koordinirala posjetom bila svjesna ove činjenice kada su dogovorali posjetu.

Djeca su trebala posjetiti palestinske gradove Kafr Kasim i prisilno raseljeni beduinski grad Raha. Njih je također trebao primiti de facto lider Palestinske samouprave u Ramali, Mahmud Abbas.

Ali jednosedmična posjeta bi također pružila Izraelu neprocjenjive mogućnosti fotografisanja sa nasmiješenom, sretnom djecom Gazze u zoološkom vrtu Ramat Gana, predgrađa Tel Aviva, kao i  u nekoliko izraelskih naselja. Takva propaganda bi bila kontrast scenama od ljetosa kada je više od pet stotina djece ubijeno a kada je ranjeno na hiljade tokom izraelskog napada.

Izraelski mediji, zvaničnici odnosa sa javnošću i međunarodne mediji privrženi Izraelu, poput BBC-ja i AP, predstavljaju Hamasovu akciju kao sprečavanje bespomoćnih jetima da, kao što je to Reuters opisao, poduzmu ‘rijetku posjetu dobre volje jevrejskog državi“.

Veliki broj komentatora na društvenim mrežama je primijetio da Izrael potpuno podržava opsadu Gazze i ograničenja koja rutinski sprječavaju palestinske studente, bolesnike kao i najbliže srodnike zatvorenika da prođu preko prijelaza Erez.

Marian Houk, novinarka iz Ramale, kaže da joj je ‘teško shvatiti’ odluku Izraela da dozvoli jetimima da posjete ‘kibuce, zoološki vrt’ i Mahmuda Abbasa, dok su nedavno odbili  da dozvole čovjeku iz Gazze da posjeti sina (18 godina) koji umire na Zapadnoj obali, a zatim su odbili i da mu dozvole da pristustvuje njegovoj dženazi.

B59IujpCEAA9QAr

Izrael je tako vulgaran i vrijedan prezira, ubio je babu moje rodice Ranim i sada Izrael želi da je koristi za svoju propagandu“, piše na Twitteru @ThisIsGaZa

„Vidiš mali, ovo je mjesto gdje je bila stacionirana izraelska artiljerija kada je bombardovala tvoju kuću, dobro, zar ne? Volite nas! Mi smo samo ubile tvoje roditelje“, piše na Twitteru korisnik @Animer zamišljajući razgovor između jednog od jetima i njegovih izraelskih domaćina.

Mediji navode da je organizator  inicijative Yoel Marshak, zvaničnik Pokreta kibuca. Kinuci su cionističke društvene zemljoradničke komune u Izraelu čiji je utjecaj i vrhunac postignut sredinom dvadesetog vijeka. Kibuci su imali važnu ulogu u stvaranju Izraela i u cionističkom pokretu.

Reuters opisuje Marshaka kao ‘mirovnog aktivistu’ ali precizniji opis bi bio ‘aktivista u krađi zemlje’. Marshak inače podstiče širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u ime izraelske vlade.

„Pokrenuli smo ovu inicijativu kako bismo posadili sjeme mira“, kazao je Marshak izdanju Times of Israel na engleskom jeziku.

„Za nekoliko godina, kada ova djeca postanu vođe Pojasa Gazze, oni će se sjećati ovog pozitivnog iskustva i znati da mogu živjeti u miru, narod pored naroda. Mi ne moramo da se borimo i ubijamo, mi se možemo zagrliti i pružiti naše ruke u znak prijateljstva“.

„Ova posjeta je najmanje što možemo ponuditi ovim jetimima čije porodice su ubili naši vojnici“, kazao je on  internet stranici Lakom na arapskom jeziku.

Međutim za medije na hebrejskom jeziku Marshakova retorika je sasvim drugačija, on je iskren o propagandi korištenja djece za okrvavljeni ugled Izraela.

„U ovom posjeti postoji jedino dobit- nevina djeca koju smo spasili na sedmicu dana od zatvaranja i stresa i koja će dobiti nekoliko dana odmora i putovanje, a Država Izrael ima priiku da pokaže djeci  protiv koga i čega su se njihovi roditelji borili, i da dobijemo poene u svijetu koji ima neprijateljsko mišljenje prema nama“, kazao je ona za Ynet.

„Putovanje je trebalo da pokaže pozitivnu stranu Izraela“, prenosi također Haaretz citirajući Marshaka.

Na upit ‘ u čije ime djelujete?“, Marshak je pojasnio da ne postoji pojedinačna inicijativa već da je rađena uz podršku najviše državne razine.

„Važno je istaći da djelujem, i naglašavam to, kao agent Pokreta kibuca i kao volonter“, kazao je on za Ynet. „A osim toga, ja ne djelujem samostalno. Sa mnom rade, potpuno i u punoj saradnji, regionalno osoblje sa juga, i ljudi iz ministarstva apsorbcije, obrazovanja i odbrane, a tu je i puna podrška sekretara Pokreta kibuca, Eitana Broshija“.

Nijedan Palestinac ne može proći preko prijelaza Erez bez odobrenja izraelske obavještajne službe, tako da je sama činjenica da je posjeta odobrena pokazuje interes i uključenost svih državnih razina.

„Shin Bet (sigurnosna služba) je dala zeleno svjetlo za djecu i petero starijih za ulazak u Izrael“, kazao je Marshak za AFP.

Electronicintifada

IslamBosna.ba