PARIZ – Veliki oblak eksplozivnog prirodnog plina stvorio se iznad Sjevernog mora uslijed curenja iz platforme Elgin u vlasništvu francuske naftne kompanije Total, zbog čega je u utorak pokrenuta opsežnija evakuacija škotske obale te proglašena zona zabrane pristupa zrakom i morem.

Oblake plina iznad platforme i naftnu mrlju koja se širi morem uočili su radnici. Norveška udruženja za zaštitu prirode već su ranije upozoravala da visok pritisak tog podzemnog plina koji je iskorištavala francuska kompanija značajno otežava zatvaranje platforme.

Total je objavio da ne može predvidjeti kada i kako će curenje plina i nafte biti zaustavljeno. Uz još svježe sjećanje na ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu na platformi British Petroleuma (BP) 2010. godine, menadžeri Totala i britanski predstavnici uvjeravaju javnost da je neposredna opasnost za takvo što vrlo mala.

Total je objavio da su brodovi upozoreni da se ne približavaju platformi Elgin bliže od dvije milje, a avioni bliže od tri milje ukoliko lete ispod 4.000 metara, što isključuje saobraćaj helikoptera, ali ne utiče na vazdušni saobraćaj.

Naftni div Shell smanjio je broj osoblja na dva okolna postrojenja, na platformi Shearwater koja je nastavila crpiti naftu, te platformi Noble Hans Deul koja je prekinula bušenje.

Total je još u nedjelju povukao sve radnike sa platforme Elgin, nakon što radnici nisu uspjeli zaustaviti curenje.

(HINA)

Leave a Reply

*

captcha *