Italijanska ambasada u BiH bračnom paru Amri i Ramizu Fatiću iz Hadžića, te njihovoj 18-godišnjoj kćerki Nejri i 14-godišnjem sinu Nermanu 17. novembra 2008. izdala je zabranu ulaska u zemlje Šengena narednih pet godina, i to bez ikakvog razloga i objašnjenja.

Protiv ove porodice, naime, ne vodi se nikakav spor nigdje u svijetu i nejasno je zbog čega su dobili zabranu, jer su od 2000. redovno dobivali vize, a više puta i od samih Italijana?!

Predaja zahtjeva

Fatići su 6. novembra podnijeli zahtjev kako bi im djeca, koja su višestruki prvaci BiH u tenisu, mogla pola godine učestvovati u teniskom kampu Alberta Kastelanija (Castellani) u Peruđi.

Kada smo predavali dokumente za izdavanje vize, u Ambasadi su nam rekli da dođemo podići pasoše 13. novembra. Nakon što smo stigli, jedan službenik na šalteru tražio je od nas da potpišemo nekakav dokument na italijanskom jeziku, a da nam i ne kaže o čemu se radi, ali smo odbili, jer ne želimo potpisivati nešto što nam nije jasno. To ih je naljutilo i italijanski policajac izbacio nas je iz Ambasade. Tek pet dana kasnije opet smo dobili pasoše u kojima je bio udaren pečat još onaj dan kada smo predali zahtjev, priča Amra.

Ipak, kada su im vraćene putne isprave, nisu znali za zabranu dok nisu podnijeli zahtjev u Ambasadi Španije, jer se Nejra htjela prijaviti na turnir u Barceloni. Tada su im Španci javili da postoji zabrana, što je zaprepastilo Fatiće. Tražili su od Italijana pojašnjenje zbog zabrane, ali su im odbili kazati, jer to nisu dužni reći.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić angažirao se za rješavanje nepravde počinjene porodici iz Hadžića te razgovarao s italijanskim ambasadorom, koji je mu kazao da su dokumenti Fatića uredu, ali da pozivnica iz teniskog kampa nije validna. Nekoliko dana kasnije, Kastelani je ponovo poslao pozivnicu, koja ništa nije promijenila.

Bez odgovora

Bez obzira na to što su Fatići dvaput slali pisma u Ministarstvo vanjskih poslova BiH, tražeći od ministra Svena Alkalaja da im pomogne, on se oglušio i nikada ništa nije učinio, niti je odgovorio na pisma.

Međutim, osim reisa Cerića, za Fatiće se založio potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, zvaničnik u čijoj nadležnosti nije vanjska politika, zatraživši pojašnjenje od ambasadora, koji mu je odgovorio da je slučaj već prebačen u italijansko ministarstvo vanjskih poslova u Rimu i da on ne može više ništa učiniti. Ambasador je indirektno priznao krivicu za počinjenu nepravdu, smatra Amra. 

Mi ćemo uskoro tužiti i Italiju i BiH. Od Italije ćemo tražiti četiri italijanska pasoša, a od BiH ćemo u tužbi tražiti da rade svoj posao. Na nama će ostati ljaga čak i ako se skine zabrana, opet ćemo biti obilježeni. Suprugu i meni nije to veliki problem, ali jeste za djecu koja su vrhunski sportisti , kaže nam ogorčena Amra.

Kebo: Opet ću zvati ambasadora

Kebo je u izjavi za “Avaz” kazao da će danas opet zvati ambasadora i tražiti da se riješe problemi Fatića. O Alkalajevoj pasivnosti nije htio ništa govoriti.

Bilo bi logično da neko drugi pokušava riješiti problem Fatića , kratko je kazao Kebo.

Izvor: Dnevni avaz

Leave a Reply

*

captcha *