Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS, definisane su vrste rizika i opasnosti, mjere za uklanjanje opasnosti, te subjekti odgovorni za provođenje Plana.

Planom su predviđene tri moguće situacije (epizode) sa povišenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku, a koje zahtijevaju primjenu utvrđenih mjera. Imajući u vidu objektivne teškoće za primjenu mjera u okviru epizoda upozorenje i uzbuna, a koje bi se odnosile na Toplane ili industrijske pogone, u smislu korištenja ekološki prihvatljivijih energenata, nužno je u ovom momentu djelovati u pravcu smanjenja zagađenja iz motornih vozila, za koja je već od ranije utvrđeno da u najvećem procentu ugrožavaju kvalitet zraka, navodi se, između ostalog, u zahtjevu.

S tim u vezi, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a obratilo se nadležnim ministarstvima -unutrašnjih poslova i saobraćaja KS-a, te KJKP GRAS sa zahtjevom da im se dostavi konkretan i razrađen Plana djelovanja za primjenu epizoda upozorenje i uzbuna, iz njihovog djelokruga rada i odgovornosti, a kako je to i definisano vladinim Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

U zahtjevu se nalaže Ministarstvu unutrašnjih poslova da razradi plan djelovanja, a tiče se zabrane kretanja automobila, koji nemaju katalizator, te privremeno ograničavanje upotrebe vozila po sistemu par – nepar; Ministarstvu saobraćaja da pripremi Plan vezan za primjenu mjere iz druge epizode upozorenja, koji se odnosi na mogućnost zabrane korištenja određenih puteva u KS za vozila, a kako je definisano i članom 30. Zakona o Zaštiti zraka F BiH.

Što se tiče KJKP GRAS očekuje se prijedlog koji bi uključio povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza, koji ne zagađuju okoliš trolejbusi i tramvaji, i to sa 15 posto u odnosu na redovnu situaciju, te mogućnost isključivanja iz saobraćaja autobusa bez ugrađenih euro motora i katalizatora.

Proglašenje epizoda i pokretanje nužnih mjera u nadležnosti je Operativnog štaba Vlade Kantona, a koji će se sazvati ukoliko situacija bude nalagala, saopćeno je iz Press službe KS-a.

Izvor: FENA

Leave a Reply

*

captcha *