Kako onda osvjetljavati stanove i urede? Stručnjaci u Njemačkoj su testirali halogene lampe, takozvane štedne svjetiljke s plinom i svjetlosne diode. Najbolje ocjene dobile su svjetlosne diode. One nisu štetne za okoliš, dugo traju, odmah nakon uključenja daju dobro svjetlo i troše malo struje – do 90 posto manje nego obične sijalice. Zasad su, istina, još skupe, ali vijek trajanja im je 25 puta duži nego vijek običnih sijalica.

Cijena svjetlosnih dioda godišnje pada za oko 30 posto. Danas ona košta oko 20 eura, ali se procjenjuje da će 2020. koštati manje od tri eura.

Štedne svjetiljke s plinom troše nešto više energije nego diode, ali daju lošije svjetlo nego žarulje i diode, te trebaju neko vrijeme dok počnu svijetliti punom snagom. Problematično je i to što sadrže otrovnu živu.

U slučaju da se štedna sijalica s plinom razbije, stručnjaci preporučuju da se odmah otvore prozori i napusti prostorija, a krhotine pokupi tek nakon polusatnog zračenja, te da se te krhotine baci u specijalni otpad.

Zabranom žarulja Europska unija želi smanjiti potrošnju električne energije za jedan posto. To na razini Unije odgovara količini koju proizvede 10 elektrana na ugljen.

Zabrana sijalica već postoji u nekim zemljama. U SAD-u, Australiji, Brazilu, Filipinima, Kini i Indiji je već na snazi ili je planirana.

(vakatba)

Leave a Reply

*

captcha *