IslamBosna.ba-Oprostite mi što se nekada ponavljam, ali samo želim prikazati stvarno stanje u kojem se Egipat nalazio. Život je postao jeftin, bez vrijednosti, nasilje, strah, hapšenja, masakri… Zavladale su snage zla i zablude, koje su vršile tiraniju. Izjednačili su sve, izjednačili su intelektualce, mislioce, ministre, vojne vođe, izjednačili su starce i mladiće, žene i muškarce, bolesne i zdrave… svi su bili žrtve njihovog biča. Svi su bili žrtve njihovih pobješnjelih pasa, bičeva i različitih vidova torture. Bio je to socijalizam kažnjavanja.

Sljedećeg dana, rano ujutro, izveli su me iz vodene ćelije.

“Ideš zastupniku Tužilaštva. Dosta je mučenja! Spasi se”, rekao je Safvet. Zatim me je pogledao prijetećim pogledom i dodao: “Ti znaš šta se od tebe traži. Vidjet ćemo šta ćeš kazati.”

“Odjeća mi je poderana. Dajte mi nešto da se ogrnem.”

“Donijet ću ti džilbab, a ti onda napiši da su se Hasan el-Hudejbi i Sejjid Kutb dogovorili da ubiju Nasera i pruzmu vlast.”

“Ne!” – rekla sam.

“Onda možeš ići gola pa neka ti tvoj islam pomogne. Neka te Muslimanska braća vide ovakvu!”

“Allah je Zaštitnik, Onaj koji sakriva mahane.”

Odveli su me u drugu zgradu u okviru zatvora, a odatle u veliku prostoriju otvorenih vrata gdje je jedan čovjek sjedio za stolom (kasnije ću saznati da se zove Dželal ed-Dib). Pogledao me letimice, čineći se manjim od zadatka koji je trebao izvršiti. Pokretom ruke mi je dao znak da sjednem na stolicu u blizini njegovog stola.

“Dakle, ti si Zejneb el-Gazali, dobro poznati islamski vođa. Zašto sebi priređuješ sve ovo? Zar ti se sviđa ovo kroz šta prolaziš? Ja sam musliman također, i želim ti dobro. Ovdje sam da te spasim. Ja sam Es’ad Fahruddin, zastupnik Tužilaštva. Ne mogu vjerovati da je osoba koja sjedi preda mnom i to u ovakvom stanju, Zejneb el-Gazali. Molim te, pomozi mi da te spasim iz tog nereda u kojem si!”

“Tako mi Allaha, mi ne govorimo ništa osim onoga čime je On zadovoljan i ne trebamo ništa osim Njega.”

Namrštio se, spustio pogled i pitao za moje godine.

“Rođena sam 02.01.1917.”

“Izgledaš kao da ti je preko 90! Zašto si sve ovo uradila sebi?”

Rekla sam: “…Dogodiće nam se samo ono što nam Allah odredi, On je Gospodar naš.” I neka se vjernici samo u Allaha pouzdaju!” Et-Tevba, 51.

“Čini se da danas ne možeš govoriti?” – kazao je on.

Nisam odgovorila.

“Šta ste se dogovorili, ti i šejh Abdul-Fetah Ismail?”

Dogovorili smo se da mlade poučavamo islamu, da im pomognemo da shvate principe Knjige i sunneta, tako da možemo spasiti ovo društvo gubitka koji trpi.”

“Ne želim propovijedanje, želim da mi objasniš. Hudejbi je tražio od tebe da nešto saopštiš Abdul-Fetahu Ismailu a nešto Sejjidu Kutbu. Šta ti je on saopštio? Mislim da sam jasan.”

“Tražila sam dozvolu od muršida Hasana el-Hudejbija da dovedem omladinu kako bismo zajedno proučavali tefsir Kur’ana kao i jedan broj knjiga iz oblasti fikha, kao što su Muhalla od Ibn Hazma, knjige o tevhidu od Ibn Abdul-Vehhaba i Ibn Tejmijje kao i knjige Sejjida Kutba. Među ovom omladinom je bio i Abdul-Fetah Ismail.”

Nasmijao se, pokušavajući biti ciničan, i reče: “Ne, gospođo Zejneb, nije tako bilo. Cijela stvar je sada jasna zato nam recite istinu i spasite se!”

“Sve što želimo je obrazovanje poštene generacije i izgradnja islamskog ummeta.”

“Ostali su sve priznali i svu krivicu prebacili na vas.”

“Allah, koji sve gleda, će inšallah zaštititi i mene i njih od skretanja u neistinu.”

“Čini se da ste veoma arogantni i skloni pokazivanju svojih govornih sposobnosti. Čak ni tužilaštvo ne može donijeti presudu za vas.”

Na jedvite muke sam kazala, iako od silnih bolova i mučenja nisam mogla ni govoriti: “Kada bi Tužilaštvo samo znalo svoj posao!”

Prekinuo me je, bijesan: “Ušuti! Kako se usuđuješ pokazivati svoju aroganciju naspram tužilaštva?!”

Zovnuo je Safveta koji je bio pored vrata: “Nema nade za nju. Usuđuje se da loše govori o tužilaštvu. Zapisaću ovo u svojim zabilješkama.”

Safvet me je divljački zgrabio: “Gdje želite da je odvedem, gospodine?”

“U vodenu ćeliju, naravno” odgovorio je tako brzo, kao da je već imao pripremljen odgovor.

Natrag u vodenu ćeliju me otpratio Safvet kojem nikada nije dosadilo da me udara. Šejtan ga je držao u svojim kandžama, njegov džahilijjet ga je pripremio za despotizam. Njegov uvrnuti ego ga je tjerao ka zadovoljstvima njegovih nadređenih kako bi im se približio …

Zejneb el-Gazali el-Džubeli

IslamBosna.ba

Faraonov  povratak- Uvod

Džemal Abdel-Naser: Mržnja i osveta (I – dio)

Džemal Abdel-Naser: Mržnja i osveta (II- dio)

Zakletva na vjernost

Zavjera i hapšenje

U ćeliji 24

Ali Allah ih je ujedinio

Izaslanik predsjednika Republike

Hrana je ibadet

Došla je noć pregovora i kažnjavanja

Sada red na Hamzu el-Besjunija

Povratak u ćeliju

Kako je ovo teška noć bila

Iskušenje u koferu s odjećom i obraćanje Predsjednika

Šems Bedran, da li znaš Šems Bedrana?

 Vodena ćelija

Zločin

Povratak u vodenu ćeliju

Ubila sam zvijer u ćeliji

Od miševa do vode i obratno