IslamBosna.ba-Otvorila su mi se vrata ćelije i tama me je progutala. Iako su Alija i Gada spavale, probudile su se i sjele čim sam se vratila. Krv koja je lila iz mojih tabana ih je uznemirila, Alija me je pitala šta su mi uradili te toliko krvarim. Ja sam rekla: “Hvala Allahu” te sam od njih zatražila da nastave sa spavanjem i ponavljala sam hadis Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: U ime Allaha, Allahovim dostojanstvom i moću tražim zaštitu  od zla onoga što osjećam i što me uznemirava. Slavila sam Allaha i rekla joj da ide na spavanje. Ponavljala sam hadis Poslanika a.s.: U ime Allaha, tražim utočište u Njegovoj svemoći od zla s kojim se suočavam i kojeg poznajem. Dva dana sam bila u ovakvom stanju, i iako paralizovana od bola iz sažaljenja prema Aliji i Gadi, trudila sam se da ne pokažem koliko patim. Znaci mučenja na meni su im bili dovoljni.

Pada još jedna noć

Nakon jacije-namaza, otvorila su se vrata ćelije, na njima je stajao tamni lik Safvetov, koji je divljački povikao:

“Ti, Zejneb, ustani!”

Safvet me je povukao za ruke. Izgubila sam ravnotežu i skoro pala jer sam bila toliko iscrpljena. Uveo me je u neku malu sobu u kojoj se nalazio čovjek tamnog lica, strašnog poput noći. Rekao je Safvetu da ode i da dovede drugog čovjeka. Za to vrijeme on je šetao ćelijom tamo-ovamo, a nedugo zatim, Safvet se vratio sa drugim čovjekom koji je sjeo na sto i upitao me je: “Ko si ti, ženo?”

“Zejneb el-Gazali el-Džubeli”, odgovorila sam.

“Zašto si ovdje?”

“Ne znam.”

“Moraš znati! Ovdje si zato što ste se ti, El-Hudejbi, Sejjid Kutb i Abdulfetah Ismail urotili da ubijete Nasera.”

“Takva urota se nikada nije desila.”

“Pazi šta govoriš, jer će danas biti i ubijanja, a ne samo bičevanja. Znaš li ko sam ja? Ja sam onaj koga zovu čudovištem Vojnog zatvora. Shvataš li?”

“Ovdje nema nikoga osim pasa i zvijeri. Ako isključimo svu onu mučenu Muslimansku braću, mladiće koji nose emanet i predvode  istinu, otkako sam došla ovdje nisam vidjela nijedno ljudsko biće.”

Čuvši ovo, udario me je nogom i objema rukama gurnuo na pod. Iznova je stajao na meni, a zatim me držao prislonjenu uza zid: “Ne želimo to filozofiranje, budi razumna i govori”, i udario me objema rukama po licu.

Safvet me je posjeo na stolicu, napustio prostoriju i zaključao vrata za sobom. Nedugo zatim, ušao je drugi čovjek: “Zejneb, zašto ovo radiš sebi? Psuješ ljude i ismijavaš ih. Predsjednik ima veliko srce i želi da ti pomogne. Želimo te samo za svjedoka u ovom slučaju i onda ćemo te izvući iz zločina u kojeg su te Muslimanska braća uvukli.”

“Muslimanska braća nemaju nikakav zločin. Jedini zločin je što nitkovi poput vas upravljaju ovom lijepom zemljom.”

“Ženo, ti si zaista psihički poremećena. Poslaću nekoga ko zna kako da se nosi s tobom.”

Otišao je i ja sam zahvalila Allahu što nije tražio da ustanem jer sam bila iscrpljena. Uslijedilo je nekoliko nasilnih posjetitelja, svaki sa svojom posebnom vrstom perverzije i nasilnih mjera. Još tvrdnji kako mi Naser lično želi pomoći, i toga da ću, ako se složim da na sudu priznam zločine Muslimanske braće biti oslobođena.Još toga da mi žele pomoći, bar radi mog muža. Kada bih odbila, još bičevanja i gore od toga. Napokon, dali su mi vremena da se nazad u svojoj ćeliji odmorim i dođem pameti kako bih im narednog dana dala odgovore koje su željeli.

 Kratak odmor

Ušla sam u ćeliju, a Alija i Gada su spavale. Alija je osjetila da sam ušla i pitala je: “Jesi li došla, hadžinice?” Samo sam odgovorila: “Hvala Allahu.”

Pokušala sam zaspati ali nisam mogla. Nakon sabaha, Gada me je pitala šta se desilo. Odgovorila sam: “Molim Allaha da učvrsti naše korake u slijeđenju istine. Žele da me testiraju. Traže nemoguće.”

“Neka ti je Allah na pomoći!”

Gada je željela znati više ali ja nisam odgovarala. Bila sam umorna, a i morala sam se pripremiti za sljedeći sastanak. Alija je to shvatila pa je ušutkala Gadu. Tako je Gada ušutila, a dan je u takvom miru i protekao.

Zejneb el-Gazali el-Džubeli

IslamBosna.ba

Faraonov  povratak- Uvod

Džemal Abdel-Naser: Mržnja i osveta (I – dio)

Džemal Abdel-Naser: Mržnja i osveta (II- dio)

Zakletva na vjernost

Zavjera i hapšenje

U ćeliji 24

Ali Allah ih je ujedinio

Izaslanik predsjednika Republike

Hrana je ibadet

Došla je noć pregovora i kažnjavanja

Sada red na Hamzu el-Besjunija