IslamBosna.ba-Ujutru, prije podne je došao Safvet i premjestio me u drugu ćeliju, koja je bila pored ove sa vodom. Nakon što su me ostavili samu, skotrljala sam se u ćošak koristeći zid kao oslonac. Taj zid mi je bio poput mehkog jastuka napunjenog nojevim perjem. Bol je bila nesnošljiva, glad mi je samljela crijeva. Bilo mi je polomljeno i tijelo i duša. Bila sam poput gomile bola, svaki dio mene je vrištao i urlao od silnog bola.

Ubrzo zatim je ušao Safvet. Sa sobom je doveo još jednog od svojih bijesnih pasa, ovog puta kako bi počinio najokrutniji zločin koji ijedno ljudsko biće može počiniti. Davao mu je svoje upute i smjernice kako da izvrši taj okrutni zločin, zatim mu je rekao:

“Ako naiđeš na otpor, upotrijebi bič.”

Dovila sam Allahu: “O Allahu, Ja sam Tvoja robinja i slijedim tvoj put koliko god mogu. Dozivam te zbog svoje slabosti, beznađa i nemogućnosti da otklonim grijehe ovih zločinaca. Zaštiti me Tvojom moći i pomozi mi da prevaziđem njihovu nepravdu.”

Iz dove me je trgnuo glas mrzovoljne zvjeri koju su doveli da me siluje: “Tetka”, pozvao me. Začuđeno sam ga pogledala. Njegov izgled se promijenio podsjećajući više na ljudsko biće.

Njegov već blagi glas mi je govorio: “Ne boj se, tetka! Neću te povrijediti pa makar me raskomadali.”

Rekla sam teškim glasom: “Neka te Allah uputi, sine moj! Neka ti Allah podari Svoje blagodati!”

Divljački su otvorena vrata ćelije i Safvet se sručio na čovjeka udarajući i proklinjući ga: “Ti prokleto pseto, kučkin sine! Sada si se izložio smrtnoj kazni. Izvest ću te pred vojni sud. Ovo je naredba Džemala Abdunnasira a ti je kršiš? Imaš zadnju šansu da se spasiš ili te vodim kod Šemsi paše koji će te predati vojnom sudu. Zatim mu je ponovo izdao upute i naredbe, riječima punim nemoralnosti koje ne mogu izaći iz usta jednog čovjeka i otiša. Onda mu je kroz otvor na vratima rekao: “Vratit ću se za sat da vidim šta si uradio. Spasi se, izvrši moju naredbu.”

Vojnik ga je pozdravio vojnim pozdravom i rekao: “Da, gospodine!”

“O Allahu”, dozivala sam. “Ovo je Tvoja misija i mi smo njeni vojnici i mučenici. Zaštiti Svoje vojnike i njihovu čast. Učini nas jačim od njihove nepravde i mučenja.”

Takođe sam molila Allaha da vodi ovog čovjeka. Očekivala sam da će se nakon okrutnog podsjećanja na njegove naredbe prepasti i pretvoriti u čudovište kakvom su se nadali. Ali on je bio ljubazan i hrabar.

“Zašto vas ovako muče, majko?”, pitao je s nevinošću djeteta.

“Moj sine, pozivamo ljude Allahu i želimo vladavinu islama u ovoj zemlji. Nemoj pogrešno shvatiti, mi ne želimo vlast za sebe.”

Čula sam ezan za podne, uzela tejemmum na zidu i klanjala. Čovjek me je zamolio da dovim za njega, pa sam to uradila. Kada sam ustala da klanjam sunnet, rekao je: “Moli Allaha da mi pomogne da počnem klanjati majko. Ovi zločinci nisu ljudi, Allah te uništio, Džemale Abdunnasire.”

“Da li znaš uzeti abdest?”

“Naravno. Bio sam ustrajan u namazu, ali da je vojska saznala za to zatvorili bi me.”

“Klanjaj moj sine, čak i ako te zatvore.”

“Klanjaću”, rekao je sa sjajem imana na licu.

U tom trenutku, vojnik je divljački gruhnuo na vrata ćelije. “Pasiji sine”, vrisnuo je. “Šta radiš?”

“Gospođa još nije klanjala.”

“Safvet dolazi, poslao me je da vidim šta si uradio.”

Safvet je uletio poput bijesnog psa. Napao je mog mladog spasitelja krajnjom okrutnošću sve dok ovaj više nije mogao ni ječati. Na kraju su ga podigli i iznijeli. Ostavljena sam sama da razmišljam o patnjama koje je ovaj mladić bio spreman podnijeti radi mene. Allah je osvijetlio njegovo srce tako da nije mogao poslušati nepravdu. Bičevi koji su cijepali moje tijelo sada su cijepali njegovo. Od svojih briga i bola pobjegla sam na ikindiju-namaz.

Zejneb el-Gazali el-Džubeli

IslamBosna.ba

Faraonov  povratak- Uvod

Džemal Abdel-Naser: Mržnja i osveta (I – dio)

Džemal Abdel-Naser: Mržnja i osveta (II- dio)

Zakletva na vjernost

Zavjera i hapšenje

U ćeliji 24

Ali Allah ih je ujedinio

Izaslanik predsjednika Republike

Hrana je ibadet

Došla je noć pregovora i kažnjavanja

Sada red na Hamzu el-Besjunija

Povratak u ćeliju

Kako je ovo teška noć bila

Iskušenje u koferu s odjećom i obraćanje Predsjednika

Šems Bedran, da li znaš Šems Bedrana?

 Vodena ćelija