IslamBosna.ba- Predsjednik Republike Češke tvrdi da je nemoguće da se muslimani integriraju u modernu Evropu.
Govoreći na lokalnoj TV, predsjednik Miloš Zeman je za novogodišnji seksualni napad u Kelnu, Njemačka, okrivio ‘muslimansku kulturu’.
Zeman je poznat po svojim žestokim antiimigrantskim komentarima i prethodno je optužio izbjeglice ‘sa Iphone-ovima’ da eksploatišu svoju djecu kako bi dobili azil u EU.

“Iskustvo zemalja Zapadne Evrope koje imaju geta i odvojene lokacije pokazuju da je integracija muslimanske zajednice praktično nemoguća”, kazao je on u televizijskom intervjuu u nedjelju.
“Pustimo ih da žive svoju kulturu u svojim zemljama i neka je ne donose u Evropu, inače će biti kao u Kelnu”, dodao je on, pozivajući se na masovne novogodišnje napade na žene u Njemačkoj i drugdje.

“Integracija je moguća sa kulturama koje su slične, a sličnosti mogu varirati”, ističući da su se vijetnamske i ukrajinske zajednice mogle integrisati u češko društvo.
Zeman je u više navrata je do sada govorio protiv talasa izbjeglica i migranata u Evropi.

Ranije ovog mjeseca, Zeman je tvrdio da su priliv izbjeglica osmislila egipatska Muslimanska braća koja koriste novac nekoliko država da bi postepeno kontrolisala Evropu.
Prije toga Zeman, prvi predsjednik države u historiji samostalne Češke izabran izravnim glasanjem birača, na vlasti od 2013., je optužio izbjeglice i migrante da rizikuju živote svoje djece prelazeći preko Sredozemnog mora da bi ih iskoristili da dobiju azil u Evropi.

“Oni koji se skrivaju iza djece ne zaslužuju naše suosjećanje. Vode djecu u malim čamcima znajući da postoji opasnost od utapanja”, kazao je Zeman,

Zeman je tako, između ostalog, kazao da “ih niko ovdje nije pozvao” i da će migranti “umjesto čeških zakona poštovati šerijatske zakone”. Također je kazao da nas marame koje žene nose “lišava ljepote žena jer su pokrivene od glave do pete”, ali da je “za neke žene marama naravno prednost, no one nisu u većini”.

Zeman je rekao da će se boriti protiv obaveznih kvota za prijem migranata EU prema kojima se od zemalja članica traži da prihvate izbjeglice u proporciji sa svojom populacijom, veličinom i budžetom

IslamBosna.ba