IslamBosna.ba– Češki predsjednik Miloš Zeman kaže da njegova država treba odbiti da primi izbjeglice kako bi se osigurala da ne mogu počiniti ‘barbarske napade’, kazao je u utorak njegov glasnogovornik.
Zeman, koji ima uglavnom ceremonijalnu dužnost, je najglasniji protivnik imigraciji u zemlji koji se protivi čak i vladinom skromnom planu da ove godine Češka primi 80 sirijskih izbjeglica, malenom udjelu od miliona koje bježe od ove ratom razorene zemlje.
“Teroristički napadi u Francuskoj i Njemačkoj u posljednjih nekoliko sedmica su dokazali ono što je htio da kaže”, kazao je Jiri Ovčaček, Zemanov glasnogovornik.
“Naša zemlja jednostavno ne može priuštiti rizik terorističkih napada poput onih koji su se dogodili u Francuskoj i Njemačkoj. Prihvatanjem imigranata mi bismo stvorili plodno tlo za barbarske napade”, kazao je Ovčaček.
“Predsjednik se ne slaže sa bilo kakvim prihvatanjem imigranata na češku teritoriju”.
Česi i drugi centralni Evropljani su najviše kritički raspoloženi u EU po pitanju izbjegličke krize.
U Mađarskoj je zakazan referendum 2. oktobra gdje će građani odlučiti da li prihvataju sistem EU. Još uvijek nije jasno da li će Brisel biti u stanju da prisili ove zemlje da prime izbjeglice protiv njihove volje.
Vlada premijera Bohuslav Sobotke se složila da primi 80 sirijskih izbjeglica iz turskog kampa, čemu se predsjednik Zeman protivi.

IslamBosna.ba