IslamBosna.ba- Vijeće za saradnju Zaljeva (GCC) je u petak osudilo iranski pokušaj politizacije hadždža kao i zloupotrebe hadždža u nastojanju da naude Saudijskoj Arabiji. Abdullatif ez-Zejani, generalni sekretar GCC-a, kazao je u saopćenju da zemlje Zaljeva osuđuju iranski potez politizacije hadždža blokirajući konačni sporazum sa Saudijskom Arabijom u nastojanju da se olakša dolazak iranskih hadžija.
“GCC države naglašavaju da iranski zvaničnici trebaju shvatiti da je hadždž sveta vjerska dužnost svih muslimana i da ne može biti povezana sa političkim stanovima ili razlikama između država pod bilo kojim okolnostima”, kazao je on pozivajući Iran da sarađuje sa saudijskim vlastima kako bi finalizirali dogovor tako da hadžije iz Irana mogu ispuniti vjersku dužnost.
Ez-Zejani je izrazio zahvalnost država GCC vladi Saudijske Arabije za njenu brigu i ljubaznost oko hadžija kao i posjetitelja dva sveta mjesta.
Komentari glavnog sekretara dolaze nakon iranskog odbijanja da potpiše godišnji sporazum za ovogodišnji hadždž kao i nametnutu zabranu za obavljanje umre.
U međuvremenu, šejh Tahir Mahmud eš-Šarafi, predsjedavajući Vijeća učenjaka Pakistana je pohvalio velike napore vlade Saudijske Arabije u pružanju najboljih mogućih usluga i objekata za hadžije tokom hadždža i umre.
U saopćenju od petka on je kategorički odbacio zahtjeve iranske delegacije za hadždž.
“Obavljanje hadždža je vjerska dužnost muslimana i aranžmani za obavljanje hadždža u svetoj zemlji su suvereno pravo Saudijske Arabije. I stoga, islamski ummet odbacuje bilo kakvo uplitanje u ovo pitanje”, kazao je eš-Šarafi upozoravajući Iran protiv politizacije hadždža.

Podsjećamo, Ministarstvo za hadždž i umru Saudijske Arabije objavilo je u četvrtak da je iranska delegacija odbija da potpiše sporazum o aranžmanu za ovogodišnji hadždž.
Ministarstvo je navelo da je Iran odlučio da zabrani svojim državljanima obavljanje hadždža. “Iran je jedina država koja je odbila da potpiše sporazum o hadždžu. Iran insistira na nizu neprihvatljivih uslova”, stoji u saopćenju dodajući da zahtjevi Irana uključuju davanje viza unutar Irana i transportne aranžmane koji bi ravnomjerno podijelili hadžije između saudijske i iranske aviokompanije.
Kraljevina Saudijska Arabija dočekuje sve hadžije iz cijelog svijeta i svih nacionalnosti i sektaških pozadina i neće spriječiti bilo kojeg muslimana da posjeti svete gradove, ali posjetioci se moraju ponašati u skladu sistema i smjernica koje organizira Ministarstvo za hadždž i umru, navode iz Ministarstva.
Oni su također pojasnili da saudijske vlasti nikada nisu nametnule nikakvu zabranu iranskim hadžijama da obavljaju umru. “Umjesto toga, zabrana dolazi od iranske vlade jer je to još jedan njihov način da izvrše pritisak na saudijsku vladu”, navodi se u saopćenju.

IslamBosna.ba