IslamBosna.ba – Izvori iz iranske opozicije saopćili su da je zloglasni iranski general Kasim Sulejmani, vođa odreda el-Kuds koji je u sklopu iranske revolucionarne garde zadobio teške povrede u sukobima u Siriji. Oni su istakli da rane nisu toliko bezazlene, kako su to prenijeli ranije sirijski izvori.

Nacionalno vijeće iranskog otpora, opoziciona organizacija u Iranu, navode u svome saopćenju da su došli do informacija da je general Sulejmani zadobio ozbiljne povrede glave od gelera u području južno od Haleba. Prema informacijama dobijenim od insajdera unutar Revolucionarne garde, Slobodna sirijska vojska je projektilom pogodila vozilo u kojem se nalazio Sulejmani dok je nadzirao aktivnosti i pripreme pripadnika svojih odreda i drugih prorežimskih paravojnih formacija.

U saopćenju se ističe da je Sulejmani imao dvije hiruške intervencije, da je u ozbiljnom stanju a da su posjete zabranjene.

Prema sirijskim izvorima, general Sulejmani je priije nekoliko dana ranjen u napadu sirijskih pobunjenika.

Glasnogovornik iranske Revolucionarne garde negirao je ovu informaciju, ističući da je Sulejmani u dobrom zdravlju i da nastavlja borbu protiv “terorističkih i tekfirskih organizacija u Siriji.”

General Kasim Sulejmani je svoju karijeri izgradio na borbi protiv sunijskih muslimana, počevši od rata između Iraka i Irana pa do danas. Glavni je iranski operativac zadužen za iranske vojne aktivnosti u regionu, od Iraka, preko Sirije, Libana, do Jemena.

IslamBosna.ba