IslamBosna.ba– Egipatska vlada je odobrila nacrt zakona u četvrtak po kojem se kažnjava posjedovanje, podizanje ili distribuiranje simbola povezanih sa ‘terorističkim’ subjektima, uključujući i poznati znak Rabia’.
Sigurnosne snage zemlje već su hapsile maloljetnike  zbog posjedovanja školskog pribora, poput lenijara i gumica, na kojima se nalazio ovaj znak.
Oni koji budu proglašeni krivim bit će uhapšeni i slijeduje im zatvorska kazna do pet godina i novčana kazna do 7.000 KM ukoliko budu proglašeni krivim  za postavljanje, proizvodnju, promociju, uvoz, izvoz, transport ili posjedovanje s namjerom trgovine, distribucije, najma ili prikazivanja bilo kakvog štampanog materijala, znački, fotografija ili grafike na kojoj se nalaze simboli terorističkih organizacija, lokalnih ili međunarodnih.
“Zakon zabranjuje nošenje, štampanje i korištenje znakova i simbola Rabia’e, Muslimanske braće, Islamske grupe, Alijanse protiv državnog udara, Ensar Bejt el-Makdisa i Islamske države”, kazao je zvaničnik za Al-Araby.

Muslimanska braća su proglašena terorističkom organizacijom u Egiptu nakon vojnog udara kojeg je avgusta 2013. godine izvršio aktuelni predsjednik Egipta, Abdelfettah es-Sisi. Znak Rabia je usvojen kao simbol otpora i protivljenja vojnom udaru  kada je svrgnut prvi demokratski izabran predsjednik Egipta.

Ovaj korak je došao nekoliko dana prije predstojećeg obilježavanja godišnjice egipatske revolucije iz 2011. godine. Inače, revolucija u Egiptu iz 2011. godine je poznata i kao “Revolucija 25. januar”. Glavni zahtjev bila je ostavka egipatskog predsjednika Husni Mubaraka i uspostavljanje demokratskog novog režima.

IslamBosna.ba