IslamBosna.ba- U vrijeme osmanskog hilafeta, kada je napadnut islam, halife su reagovale na različite načine. Djelovanje sadašnjih vladara muslimanskih zemalja možemo uzeti kao kontrast čvrstoj i odlučnoj reakciji sultana Abdulhamida II.
Tokom njegove vladavine na francuskim pozornicama je postavljena predstava koja je klevetala Poslanika, s.a.v.s., a koju je napisao poznati francuski pisac, historičar i filozof Voltaire.
Nakon što je čuo za izvođenje predstave Abdulhamid II je pozvao francuskog ambasadora u svoju palatu, ali ga je prije susreta pustio da sačeka nekoliko sati. Onda se pojavio u punoj vojnoj odori i ispred njega stavio sablju i naredio mu da ode.
Francuska je odmah shvatila poruku i obustavila prikazivanje predstave.
Isto upozorenje je izdato Britancima, ali odgovor je bio da su karte rasprodate i da će zabrana predstave predstavljati kršenje slobode govora njenih građana.
Nakon toga Abdulhamid II je nedvosmisleno odgovorio: “Ukoliko odmah ne budete obustavili ovu predstavu i ismijavanje Pejgamera, kao halifa muslimana objavljujem vam džihad”.
Nakon što je Britanija dobila odgovor, iako je u to vrijeme vojno bila jača od Osmanskog carstva, zaboravili su slobodu govora i obustavili izvođenje predstave. Drugim riječima, Abdulhamid II je iskoristio diplomatski pritisak kako bi osigurao da svetost islama bude očuvana.

Izvor: İsmail Çolak, “Osmanlı’nın Peygamber Sevgisi”, Vuslat Dergisi, s. 56, Şubat 2006.

IslamBosna.ba