IslamBosna.ba– Fotografije žena sa hidžabom koje se nalaze na listi za zastupnike u turskom parlamentu na narednim junskim parlamentarnim izborima ispred vladajuće AK partije, izazvale su veliku pažnju u cijeloj zemlji.

Na listi vladajuće AK partije nalazi se 99 žena, a od toga 42 su sa hidžabom. Na listi se nalazi Ravza Kavakči Kan, sestra Merve Kavakči prve turske zastupnice sa hidžabom koja je ušla u parlament 1999. godine, ali je bila prinuđena napustiti Tursku nakon što joj je oduzeto državljanstvo.

Među predloženim kandidatkinjama nalaze se i još neke žene koje su bile žrtve februarskog vojnog udara protiv vlade Nedžmetina Erbakana, od kojih je i dr. Lejla Šahin Usta, prva Turkinja koja je tužila Tursku pred Međunarodnim evropskim sudom za ljudska prava zbog zabrane da pod hidžabom prisustvuje nastavi na fakultetu, kao i advokatica Fatma Benli. Ona se inače nalazi među 500 nautjecajnijih muslimana prema spisku Univerziteta Georgetown, Washington.

Treba spomenuti da lista AK partije za predstojeće izbore, koji će se održati 7. juna ima 550 imena kandidata, od čega je 99 žena.

IslamBosna.ba