Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić ukazao je danas da se iz zvanične informacije Ministarstva prosvjete i kulture jasno vidi da je broj Bošnjaka u obrazovnim ustanovama RS-a nezadovoljavajući, što za sobom povlači niz problema s kojima se suočavaju učenici i roditelji školske djece u ostvarivanju elementarnih ljudskih prava – prava na nepristran pristup obrazovanju.

On je na jednoj od ranijih sjednica Narodne skupštine RS-a postavio poslaničko pitanje o broju angažovanih Bošnjaka nastavnika i pomoćnog osoblja u osnovnim i srednjim školama u RS-u.

U odgovoru iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a se navodi da je u 205 osnovnih škola na području RS-a angažovan, u školskoj 2011./12. godini, ukupno 11.671 radnik. U nastavi i radu s učenicima je 8.261 osoba te na poslovima tehničkog i pomoćnog osoblja 3.410 uposlenika.

Od tog broja ukupno su, u nastavi u osnovnim školama, angažovana 392 Bošnjaka, a 142 Bošnjaka su angažovana na poslovima van nastave.

U srednjoškolskom obrazovnom sistemu RS-a angažovano je 4.969 radnika. Od tog broja je 3.746 nastavnika i 1.223 radnika van nastave. Na poslovima nastavnika angažovano je 75 Bošnjaka i 16 pomoćnih radnika i tehničkog osoblja u 91 srednjoj školi u ovom entitetu.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a ne raspolaže podacima koliko je Bošnjaka u osnovnim i srednjim školama u ovom entitetu na pozicijama direktora, sekretara i pedagoga škole.

„Spora implementacija međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, ustavnih prava i zakonskih odredaba koje propisuju pravo na obrazovanje, kao jedno od temeljnih ljudskih prava, ostavit će traga na buduće generacije Bošnjaka na ovom području. Ovi podaci pokazuju i kako dosadašnje reforme obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini nisu postigle očekivane rezultate na području Republike Srpske, te je neophodno radikalno, što hitnije, promijeniti stanje u obrazovanju nabolje“, naglasio je Salkić.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *